Koroško gospodarstvo kritično do časovnih zamikov pri izgradnji hitre ceste

Na Gospodarski zbornici Slovenije, Območni zbornici Koroške so danes izrazili skrb in nezadovoljstvo z zadnjimi Darsovimi predlogi o zamiku začetka in konca gradnje 3. razvojne osi. Novi roki, ki jih je Dars predstavil decembra lani, so za koroško zbornico nesprejemljivi, k ukrepanju pozivajo tudi premierja Marjana Šarca.

»GZS Koroška gospodarska zbornica ter preko 3.200 gospodarskih subjektov, ki delujejo v koroški regiji in zaposlujejo blizu 17.000 ljudi ter letno ustvarijo preko 2 milijardi evrov vseh prihodkov, z razočaranjem spremljamo zadnje dogodke, povezane z izvajanjem težko pričakovanega projekta na severnem delu 3. razvojne osi med Šentrupertom, Dravogradom in Holmcem, predvsem zaradi ponovnega kršenja rokov izvedbe projekta, ki so bili določeni s Protokolom o poteku izgradnje severnega kraka 3. razvojne osi na odseku Šentrupert – Velenje – Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec, ki so ga v juliju 2017 podpisali minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič ter Svet Koroške regije in Svet županov Savinjsko-Šaleške regije,« so zapisali v izjavi za javnost.

Zamik gradnje odseka med Velenjem in Slovenj Gradcem v leto 2020 in dokončanje tega odseka v letu 2026 namesto v letu 2023 je za koroško gospodarstvo nesprejemljiv zamik. »Tak način razmišljanja, predvsem pa način izvajanja projektov, je enostavno nesprejemljiv. Koroško gospodarstvo bo namreč tisto, ki bo sodobno hitro cesto najbolj potrebovalo in tudi izkoriščalo,« menijo v koroški zbornici. Posledica dotrajane in zastarele cestne infrastrukture v kombinaciji z ignoranco vladajoče politike je odrezanost Koroške od preostale Slovenije, kar se kaže v počasnejšem razvoju gospodarstva, turizma in splošne blaginje Korošcev. Tako za GZS kot za Koroško so premiki pri projektu 3. razvojne osi predstavljali svetlo luč na koncu predora, a glede na dogajanje koroška gospodarska zbornica izgublja zaupanje v vladajočo politiko. »Dejstvo je, da smo danes na prelomni točki, ki bo pokazala, ali se bo projekt izvedel ali pa bo zaradi takšnih in drugačnih razlogov obstal na zaprašenih policah, kot vrsta podobnih projektov,« so še zapisali.

Ob tem GZS OZ Koroška poziva premierja Marjana Šarca, da stori vse, da se projekt 3. razvojne osi izvede v okviru terminskega plana, ki je bil podpisan s protokolom in s tem Koroški omogočijo enakovredne pogoje za razvoj v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami.

JP