Koroški milijonarji še bogatejši

Ena izmed bolj vročih tem zadnjih dni je poleg volitev za predsednika RS tudi lestvica stotih najbogatejših Slovencev. Preverili smo, kdo izmed Korošcev sedi na prestolih stotih najbogatejših, in kot je bilo pričakovati, je najbogatejši Korošec ponovno prvi mož TAB-a, Bogomir Auprih.

Na vrhu nič presenetljivega

Prvi mož in skoraj 16-odstotni lastnik mežiške Tovarne akumulatorskih baterij Bogomir Auprih ima v lasti največji delež TAB-a izmed fizičnih lastnikov – največji, 40-odstotni lastnik, je podjetje Energija RM –, posledično je njegov finančni izplen z naslova dividend največji. Glede na to, da podjetje vsako leto dosega boljše rezultate in večje dobičke, je tudi Auprihovo premoženje iz leta v leto večje.

Po poročanju časnika Finance se je Auprih z lanskega 31. mesta prebil na 30., kar sicer ni videti prav dosti, dokler ne pogledamo dejanske finančne pridobitve. Lani je bilo Auprihovo premoženje ocenjeno na 33,2 milijona evrov, letos pa je to poskočilo na zavidljivih 40,7 milijona evrov, kar je 7,5 milijona ali 23 odstotkov več kot leta 2016.

Auprih pa ni edini, ki z mežiškim svinčenim imperijem ustvarja bajne zaslužke. Tudi Janez Pačnik, 19,61-odstotni lastnik podjetja Energija RM, ki ima v lasti 40 odstotkov TAB-a, je na listi najbogatejših; letos je zasedel 78. mesto, kamor se je prebil z lanskega repa lestvice, 98. mesta. V letu 2015 je bil Pačnik ocenjen na 16,3 milijona evrov, kar je do konca leta povečal za 2,3 milijona, letos pa se je z 18,6 milijona evrov povzpel na 22,2 milijona, kar je 3,6-odstotna rast njegovega osebnega premoženja.

Novi stari koroški obraz

Novost na letošnji lestvici pa je Mežičan Herman Rigelnik, ki si je zaslužil 96. mesto na lestvici med najbogatejšimi Slovenci. Rigelnik je bil dolga leta predsednik uprave holdinga ACH, ki so ga pred slabim desetletjem začele pestiti finančne težave. Do takrat je bil Rigelnik redno na lestvici, leta 2010 pa mu je zaradi dolgov podjetja mesto med najbogatejšimi ušlo.

Treba je omeniti tudi Štefana Kranjeca, ki sicer ni Korošec, je pa lastnik podjetja Tamak, ki je 23-odstotni lastnik Cablexa, ta pa ima poleg tržiške proizvodnje obrat tudi v Mežici. Kranjčevo premoženje znaša 21,6 milijona evrov, kar je za 14 odstotkov več kot lansko leto, zaseda pa 94. mesto na lestvici.

Med najbogatejšimi stotimi pa letos ne najdemo več Korošca, ki sicer že dlje časa ne živi več na Koroškem, Roberta Graha. Lani sta lastnika podjetja Grah Automotive z 20,3 milijona evrov zasedala 78. mesto, glede na leto 2015 pa sta do lanskega leta padla za 33 mest; njuno premoženje se je po ocenah Financ zmanjšalo za 12 odstotkov.

JP