Koroški filmski projekt prepoznan kot zgodba uspeha in nagrajen z jabolkom kakovosti

Koroški filmski projekt Bergmandlc, ki je v okviru programa Erasmus+ združil slovenske in avstrijske koroške dijake ter profesionalne filmske ustvarjalce v en filmski tim, je prejel nagrado jabolko kakovosti 2017. Prestižno nagrado podeljuje javni zavod CMEPIUS skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, o sami nagradi pa smo spregovorili z režiserjem filma Urošem Zavodnikom.

Dvoletni čezmejni projekt dveh ustanov, Šolskega centra Ravne na Koroškem in srednje šole Praxis-Handelsakademie Völkermarkt-Velikovec, je za dvoletni projekt futuristične srhljivke Bergmandlc prejel nagrado jabolka kakovosti v kategoriji Zgodba uspeha v programu Erasmus+ za področje šolskega izobraževanja. »Nagradili smo tiste institucije, kjer so učinki sodelovanja v programih in iniciativah EU presegli zgolj doseganje zastavljenih ciljev in rezultatov posameznega projekta,« so zapisali na spletni strani CMEPIUS-a.

Foto: Uroš Zavodnik

Bergmandlc je plod uspešnega čezmejnega sodelovanja

Bergmandlc so torej ustvarili slovenski in avstrijski dijaki, skupaj s filmskimi profesionalci so snemali tako na slovenskem kot avstrijskem Koroškem, uporabljata pa se oba jezika. V filmu so kot idejno predlogo uporabili staro legendo iz podzemlja Pece, škrata Perkmandlca, ki je nagajal rudarjem, in ga ovili v srhljivo futuristično preobleko. »V podzemlju smo videli edinstven potencial za film, za filmsko zgodbo, pa tudi edinstveno lokacijo za snemanje, za pripoved svojske zgodbe,« je režiser Uroš Zavodnik dejal v intervjuju za portal e-Koroška, priznanje jabolko kakovosti pa mu služi kot dokaz dobrega dela in stopanja po pravi poti.

»Jabolko kakovosti je izjemno priznanje za takšen projekt, veseli me, da je bil prepoznan kot eden boljših projektov. Že na začetku, ko smo ga prijavili, je bil zelo dobro ocenjen. Nagrada je potrditev, da smo delali v pravi smeri in da je verjetno dobro, da naredimo še kakšen tak projekt,« je nagrado pokomentiral Uroš Zavodnik. Pojasnil je, da projekta v kontekstu, kjer bi dijaki s profesionalnimi filmskimi ustvarjalci sodelovali pri filmu, poleg tega, da je bil projekt še čezmejni, program Erasmus+ še ni videl. Film je bil nagrajen tudi čez lužo, v Ameriki, premiero pa je doživel v kinematografih, »kar je tudi izjemno, da smo z dijaško zasedbo prišli tudi na filmska platna«, še pravi Zavodnik in dodaja, da se nam obeta nov čezmejni koroški filmski projekt, ki se že izvaja kot nadaljevanje tega projekta.

Več o nastajanju filma Bergmandlc in drugih projektih Uroša Zavodnika si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi.

Jon Petek