Koroške občine preračunavajo škodo, ki jo je povzročilo neurje

Vihar, ki je minuli začetek tedna pustošil po Koroški, je pustil razdejanje, kot ga občine na obeh strani meje niso doživele že dolgo. Uničenih je na sto tisoče kubikov lesa, finančna škoda se meri v milijonih.

Škoda na Koroškem krepko presega 10 milijonov evrov

Prvotno stanje, kakršno je bilo pred ponedeljkovim in torkovim neurjem, se počasi vzpostavlja nazaj. Teden dni zaprta šola v Dravogradu ponovno odpira svoja vrata, električna energija je že skoraj v vseh gospodinjstvih na Koroškem.

Škoda bo pestila Korošce in koroške občine še leta. Vremenskega razdejanja v takšni meri Koroška že dolgo ne pomni, sanacija posledic bo zelo obsežna. V Sloveniji je veter podrl približno 1,3 milijona kubičnim metrov lesa, med najbolj prizadetimi regijami je tudi Koroška. Po podatkih STA je škodo prijavila sto in ena občina v Sloveniji, večmilijonska škoda je tudi v občinah vseh treh koroških dolin, skupno pa krepko presega deset milijonov evrov. V tem tednu bodo na seji občinskega sveta o škodi razpravljale občina Mežica, Podvelka in Črna na Koroškem.

Foto: Facebook, Gasilci Prevalje

Najbolj ogroženi so kmetje

Veter je na avstrijskem Koroškem uničil okoli 400 tisoč kubičnih metrov lesa. Največjega vremenskega neusmiljenja so bile deležne občine Žitara vas, Železna Kapla, Sele, Borovlje, Šmarjeta pri Rožu ter okraj Beljak. Samo v Železni Kapli je alarm za splošno nevarnost odmeval več dni, utrgalo se je več deset zemeljskih plazov, uničenih je do 40 hektarov gozdov. Podžupan občine Gabriel Hribar je minuli teden izrazil skrb za obstoj tamkajšnjih kmetov zaradi količine uničenega lesa.

Avstrijski kmetje sicer imajo možnost, da zaprosijo za finančno odškodnino iz sklada Kärntner Nothilfswerk, kar jim omiljuje škodo, kolikšen del škode pa bodo dobili poplačane, pa je pereče vprašanje prihodnjih tednov, mesecev in let. Prav tako je za avstrijske kmete in vse preostale, ki jim je vreme povzročilo škodo, akcijo začela Posojilnica Bank v Celovcu – od ponedeljka naprej je mogoče darovati finančna sredstva za pomoč oškodovanim.

NK