Koroške ceste sejejo smrt: letos že tri smrtne žrtve

Kljub cestnim predpisom, označbam najvišje dovoljene hitrosti, policijskim akcijam merjenja hitrosti in visokim kaznim je neprilagojena hitrost še vedno glavni krivec za smrt na cestah, koroške ceste so v petek vzele že tretje življenje.

Koroške ceste letos vzele že tri življenja

Minuli petek je Koroško ponovno pretresla prometna nesreča s smrtnim izidom v Slovenj Gradcu. 50-letni voznik motornega kolesa, ki med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade, je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v parkirano osebno vozilo, zaradi hudih telesnih poškodb pa je umrl na kraju nesreče.

50-letni voznik motornega kolesa je že tretja letošnja smrtna žrtev. Koroške ceste so letos vzele življenje tudi peški in vozniku osebnega avtomobila. V enakem obdobju lani je v prometnih nesrečah na Koroškem umrla ena oseba, v celotnem letu 2016 pa je bilo žrtev koroških cest kar pet. Dva voznika osebnega avtomobila, potnik v osebnem avtomobilu, voznik traktorja in pešec so življenje izgubili v prometni nesreči.

Slaba koroška cestna infrastruktura ni vzrok za smrtne žrtve

Vzroki za prometne nesreče s tragičnim izidom so različni, najpogostejši pa je neprilagojena hitrost. Tudi nepravilna stran oziroma smer vožnje in nepravilno prehitevanje je eden izmed pogostih vzrokov prometnih nesreč, sporočajo s Policijske uprave Celje. Prav tako smo Policijsko upravo Celje povprašali, koliko k smrtnim žrtvam na koroških cestah prispevata slaba cestna infrastruktura in slabo vzdrževanje regionalnih cest.

»Pri navedenih prometnih nesrečah nismo ugotovili vzročne zveze, ki bi bila povezana s slabo cestno infrastrukturo in nastankom prometne nesreče.« Vir: Policijska uprava Celje

Obupno slabim cestam na Koroškem policija tako zaenkrat ne predpisuje vzročne povezave z najhujšimi prometnimi nesrečami, pred slabo infrastrukturo postavljajo nespoštovanje prometnih predpisov, velikokrat smo na cestah tudi preveč nestrpni in nerazsodni.

Poleg radarjev in kaznovanja tudi ozaveščanje in preventivne akcije

»Policisti v cilju boljše prometne varnosti poleg represivnih izvajamo tudi mnogo preventivnih aktivnosti, ki so največkrat krajevno in časovno usmerjene glede na izstopajočo problematiko, tako glede vzrokov prometnih nesreč, kot tudi glede izstopajočih kategorij udeležencev.« Vir: Policijska uprava Celje

Policija v preventivnih akcijah poskuša udeležence v prometu ozaveščati predvsem o najpogostejših vzrokih za usodne prometne nesreče, kamor spada že ničkolikokrat omenjena neprilagojena hitrost, telefoniranje med vožnjo, razvrščanje ob zastojih na avtocestah, prilagajanje vožnje razmeram na cesti in podobno.

J.P.