Koroška vstaja v podporo gradnji hitre ceste

V borbi za izgradnjo hitre ceste in razvoja koroške regije se bo na Ravnah na Koroškem odvil prvi protest proti vladi zaradi neposlušnosti okrog tretje razvojne osi. Minister Gašperšič ne želi podpisati sporazuma o poteku izgradnje hitre ceste, Korošci pa mu bodo izrazili neodobravanje.

Protesti Korošcev: Od besed k dejanjem

S »Koroško vstajo« bodo Korošci izpolnili svoje obljube – dolgo že »grozijo« vladajočim, da bodo v primeru neposlušnosti in neresnosti vlade v odnosu do Korošcev, ko gre za tretjo razvojno os, vzeli stvari v svoje roke. Ob odgovoru ministra Petra Gašperšiča koroškim predstavnikom »borbe« za izgradnjo hitre ceste pa jim je očitno dokončno prekipelo. Gašperšič je namreč v pismu Koroški in Savinjsko-šaleški sporočil, da je sporazum o poteku izgradnje tretje razvojne osi nepotreben. Vse, kar omenjeni sporazum določa, naj bi določal 6-letni načrt vlaganja v cestno infrastrukturo, ki bo spisan do konca prvega polletja. Zato ministrstvo za infrastrukturo oziroma vlada sporazuma ne bo podpisala, kar pa je glavni povod za protest Korošcev proti vladi.

Razburja seveda tudi dejstvo, da Slovenija ni zaprosila za evropska sredstva, ki bi jih lahko črpala za projekt severnega dela tretje osi. Po besedah evropske komisarke Violete Bulc bodo sredstva ponovno na voljo v finančni perspektivi 2020–2026, vprašanje pa je, če bo ministrstvo zanje zaprosilo.

Na protestu bodo zbrani glavni akterji lokalne politike in gospodarstva

Nastopili bodo tudi znani koroški glasbeniki, med drugim Milan Kamnik, Adi Smolar in Ditka Čepin, ki bodo 5. junija na ploščadi pred Tušem v centru Raven na Koroškem podprli protest v podporo gradnji hitre ceste. Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os in Odbor za izgradnjo hitre ceste že nekaj časa govorita o raznih protestih, kot so denimo fizično oviranje prometa, državljanska nepokorščina in podobno, čez slaba dva tedna pa se bo odvil prvi protest. Glede na odnos vlade do Koroške pa verjetno ne bo zadnji.

N.K.