Koroška vas olimpijcev – Črna na Koroškem

Da je na Koroškem veliko število vrhunskih športnikov, ni treba posebej omenjati, na velikih svetovnih tekmovanjih lahko vidimo Korošce skorajda povsod, ne samo na snegu. Naj omenimo samo plavalca Tjašo Oder in Damirja Dugonjića, odbojkarja Tineta Urnauta in Klemna Čebulja,  nogometaša Romana Bezjaka, in številne druge. Vendar po številu vrhunskih športnih dosežkov, ki se merijo z udeležbo na olimpijskih in svetovnih prvenstvih ter osvojenimi kolajnami,  pa še posebej izstopa občina Črna na Koroškem. Vas z dobrimi 3000 prebivalci se lahko pohvali s kar sedmimi športniki, ki so Slovenijo zastopali na zimskih olimpijskih igrah. Občina je tako v čast vsem sedmim olimpijcem odprla razstavo »Olimpijci iz Črne na Koroškem«.

Da ima Črna na Koroškem kar sedem olimpijskih športnikov, je za vas z dobrimi 3000 prebivalci dosežek za Guinnessovo knjigo rekordov.  Začelo se je že leta 1972, ko je Črna na Pristavi še imela skakalnico, pred tem je bila skakalnica tudi na Pušnikovih travnikih v Spodnjem Javorju. Takrat se je zaradi uspehov bratov Draga in Danila Pudgarja predvidevalo, da bodo v Črni smučarski skoki primaren šport. Danes smučarske skakalnice v Črni že dolgo ni več, medtem je na Koroškem propadla še skakalnica v Dobji vasi, še vedno pa v Črni obratuje smučišče, kjer so trenirali olimpijski alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in seveda šampionka in rekorderka Tina Maze.

Črnjansko smučišče

Majhno smučišče, veliki smučarji

Predhodniki Mazejeve, trije olimpijci, Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza, so svojo pot začeli na istem smučišču kot pozneje Tina. Smučišče obsega približno 3 kilometre proge in ima očitno neko pozitivno energijo, skorajda bi lahko rekli, da ima magično moč. Najboljša uvrstitev Pušnikove na olimpijskih igrah je 16. mesto v Albertvillu, Gorza je v Torinu dosegel 15. mesto, Kunc pa odlično 4. v Lillehammerju (le 9 stotink zaostanka rojakom Koširjem na 3. mestu). Seveda pa z osmimi nastopi in štirimi medaljami prednjači kraljica svetovnega alpskega smučanja – Tina Maze. Olimpijska vas se lahko pohvali tudi s tekačico na smučeh, Natašo Lačen, ki je na olimpijskih igrah nastopila dvakrat.

Težko je reči, ali se bo kdaj v Črni spet pojavil takšen smučarski potencial, kot smo mu bili priča v zadnjih desetih, dvajsetih letih, ki je svoj vrh dosegel z Mazejevo.  Morda nikoli več, toda pustimo se presenetiti. Ti dosežki so gotovo motivacija za mlajše rodove, namreč da je mogoče s trdim delom priti vse od črnjanskega smučišča na Vodovodih do samega vrha smučarskega sveta.

Center Črne na Koroškem

Sicer pa se bliža tudi tradicionalna prireditev Gradovi kralja Matjaža, letos že 25. po vrsti, na kateri se vsako leto zbere veliko ljubiteljev zime, sproščene zabave in ustvarjalnosti v snegu iz vse Slovenije, tako tistih, ki z veliko vnemo gradijo, kakor tudi tistih, ki si dogodek ogledajo.  Letos pa bo poleg snežnih gradov gotovo veliko zanimanje tudi za razstavo »Olimpijci iz Črne na Koroškem«, ki je posvečena vsem sedmim domačim olimpijcem. Razstavljeni so predmeti in fotografije, ki športnike predstavljajo in povezujejo z olimpijskimi igrami. Tina in drugi šampioni so se sicer poslovili od aktivnega smučanja, olimpijski spomini v Črni na Koroškem pa so trajni.

Jon Petek