Koroška postaja kolesarska velesila

Koroški kolesarji so se s Krvavca odnesli kar tri zlate medalje. Zmagovalec moške dirke je bil Rok Naglič, državni prvak med mlajšimi mladinci je bil Teo Pečnik, Aleš Čibej pa je osvojil zlato medaljo med amaterji.

V nedeljo, 22. julija, je na Krvavcu potekalo državno prvenstvo v olimpijskem krosu, med najbolšimi kolesarji pa so se znašli prav Korošci. Zmagovalec moške dirke in absolutni prvak v kategoriji je postal korošec Rok Naglič iz Calcit Team. Odlično so se odrezali tudi kolesarji Kolesarskega kluba Ravne in osvojili kar dva naslova državnega prvaka. Zmagovalec Teo Pečnik je tekmoval v kategoriji mlajših mladincev, Aleš Čibej pa je zmagal med amaterji.

»Po napetem začetku, saj je le šlo za državno prvenstvo, sem v drugem krogu na vrhu strmega klanca le uspel narediti tisti pravi napad, nato pa sem po informacijah, ki sem jih dobil ob progi, tempo prilagodil vožnji na zmago. Naslova sem še toliko bolj vesel, saj mi ga je uspelo ubraniti,” je po tekmi povedal Pečnik. »Proga mi ni bila najbolj všeč. Štartal sem malo bolj previdno, iz kroga v krog tempiral in odpeljal svojo dirko z malo več razlike. Cilj je bil letos državno prvenstvo, uspelo mi je tudi v maratonu. Sedaj po državnem prvenstvu pa je na vrsti počitek in potem še kak vzpon,« pa je po tekmi povedal Čibej.

Koroška brez dvoma na tekmovanjih doma in po svetu kaže velik potencial. Nedavno je regija gostila svetovno enduro serijo EWS, kar je za turizem in promocijo tako na lokalni kot na nacionalni ravni velika pridobitev, saj je najbolj prestižna tekma discipline enduro v tem delu Evrope potekala prvič. Zbralo se je na stotine najboljših enduro tekmovalcev iz vseh celin sveta, med najboljšimi pa se je znašel Korošec Vid Peršak, ki je pristal na odličnem petem mestu.

Poleg koroških tekmovalcev, ki kažejo vedno boljše rezultate, pa se izboljšuje tudi kolesarska infrastruktura in s tem pogoji za kolesarjenje. Koroška v zadnjih letih, še posebej pa letos, postaja prava kolesarska atrakcija. Odpirajo se številne nove gorske proge; na Poseki, na Peci, v Jamnici in še kje. Gradijo se asfaltne proge ob cestah – kmalu bomo lahko prekolesarili Dravsko kolesarsko pot, se peljali iz Mislinje do Velenja ali iz Mežice v Črno na Koroškem. Urejajo se tudi različni poligoni oziroma “pumptracki” in organizirajo se številna tekmovanja. Nedavno je Koroška gostila svetovno enduro serijo EWS, kar je za Koroško velika pridobitev, saj je najbolj prestižna tekma discipline enduro v tem delu Evrope potekala prvič. Zbralo se je na stotine najboljših enduro tekmovalcev iz vseh celin sveta, med najboljšimi pa se je znašel Korošec Vid Peršak, ki je pristal na odličnem petem mestu.