Koroška po napaki DVK dobila tudi poslanko, to je Alenka Helbl iz SDS

Državna volilna komisija je v petek med dodatnim preverjanjem izidov volitev s pomočjo posebne strokovne komisije odkrila napako pri izračunu razdelitve mandatov poslancev. V skupini so sodelovali predstavniki podjetij Intelcom in Genis, ki so razvijalci in vzdrževalci programske opreme za izračun izidov volitev, ter neodvisni svetovalec Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

 

Člani strokovne komisije so primerjali podatke stare programske opreme, ki so jo uporabljali leta 2014 in 2018, nove programske opreme in programa, ki ga je razvil Bauer. Ugotovili so, da se rezultati ne ujemajo, zato so o tem takoj obvestili direktorja službe Državne volilne komisije (DVK) Dušana Vučka. Članom DVK so računalničarji in matematiki pojasnili, kako je do napake v programu za izračun mandatov prišlo in zakaj so napako odkrili šele zdaj, tik pred potrditvijo uradnega poročila o rezultatu volitev. Računalničarji zagotavljajo, da so mandati zdaj pravilno izračunani.

Zaradi spremembe pri izračunu rezultatov sta v Gibanju Svoboda Roberta Goloba poslanska mandata dobila Franc Props (Novo mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor), za katera je doslej veljalo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSi Mateja Tonina je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matko (Celje). V Levici Luke Meseca pa je postala poslanka Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Tako je poslanski mandat dobila Radeljčanka Alenka Helbl, ki je kandidirala v Dravski dolini na listi stranke SDS. Za naš portal je Helblova izjavila naslednje:

“Glede na vso dogajanje okrog izračunavanja poslanskih mandatov na Državni volilni komisiji sem sicer še vedno previdna. Žal mi je za vse kolege, ki so po ponovnem preverjanju mandatov izpadli, še posebej za moja kolega iz SDS Andreja in Majo. Vsako takšno dejanje seveda meče dvom na pravilno delovanje DVK  in samo izvedbo volitev, o čemer mora čim prej steči konstruktivna razprava in tudi določeni ukrepi. Tega si v 21. stoletju v demokratični evropski državi pač ne bi smeli privoščiti.
 Vsekakor pa sem vesela za Dravsko dolino, za ljudi, za vse tiste, ki so šli na volitve in izrazili svojo državljansko dolžnost. Dravska dolina bo po 14 letih ponovno imela svojega predtsavnika v DZ, tam, kjer se odloča o razvoju in kakovostnem bivanju vseh državljanov. To si ljudje tudi zaslužijo. Hvala vsem volivcem za podporo, tako na volitvah kot tudi sicer. Ob tem naj izrazim tudi veliko zahvalo moji ekipi, okrajnemu volilnemu štabu in vodji Dejanu Kresniku. Skupaj smo zmogli in skupaj bomo gradili našo prelepo Dravsko dolino.”