Koroška kultura se predstavlja v Ljubljani

V ponedeljek se v Ljubljani začenja že 16. prireditev koroških Slovencev Koroški kulturni dnevi. Pestro kulturno dogajanje Korošcev bo bogatilo Ljubljano vse do 23. aprila. Na dnevih koroške kulture pa se bodo predstavila pomembna imena koroškega ustvarjanja na vseh področjih, od slikarjev in literatov do pevskih skupin.

Tudi letošnji april bo v Ljubljani odet v koroško kulturo. V štirih dneh od ponedeljka, 16. aprila, pa do ponedeljka, 23. aprila, se bodo v prestolnici odvili zanimivi dogodki, ki bodo širši slovenski javnosti predstavili bogato koroško kulturo s področja likovne, literarne in glasbene umetnosti.

16. Koroški kulturni dnevi se bodo začeli v ponedeljek ob 18. uri v Galeriji Družina z odprtjem razstave z naslovom Nekaj je v zraku slikarja Hanzija Mlečnika z avstrijske Koroške. Odprtje razstave in začetek Koroških kulturnih dnevov bo z obiskom počastila tudi avstrijska veleposlanica Sigrid Berka. V torek, 17. aprila, bo ob 11. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekala Predstavitev novejših slovenskih koroških publikacij, kjer bodo predstavljena štiri zanimiva literarna dela, ki so plod Korošcev. To so Tiha zemlja, pesemsko izročilo z Radiš in okolice, ki jih je zbral in uredil Nužej Tolmajer, 80 pesmi ob 80-letnici Lenčke Kupper, brošura Slovenščina v družini ter Dvojezični zemljevidi koroških občin Bekštajn, Bistrica v Rožu, Kotmara vas, Sele, Šentjakob v Rožu, Škofiče in Šmarjeta v Rožu ter zemljevid kraja Radiše.

V soboto, 21. aprila, bo v Mini teatru ob 11. uri lutkovna predstava Radovedni slonček. Igro, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl, bo uprizorila Lutkovna skupina Mladi Celovčani SKD Celovec. Zadnji dogodek pa se bo torej odvil v ponedeljek, 23. aprila, ob 19. uri, v Cankarjevem domu. V okviru pevskega dogodka Koroška pesem prek meja se bosta predstavila Pevska skupina AKZENT in Ženski pevski zbor ROŽ. Pevci skupine AKZENT, ki delujejo pod okriljem SKD Jepa-Baško jezero Loče, bodo izvedli program slovenskih narodnih in umetnih pesmi, zbor ROŽ pa bo predstavil projekt SHIVA ŠIVA. To je stilni koncert 17 pesmi v različnih jezikih.