Koroška galerija likovnih umetnosti napoveduje pestro dogajanje

Koroška galerija likovnih umetnosti v novo leto vstopa s številnimi mednarodnimi projekti, pestrim otroškim in mladinskim programom, hkrati pa bo letošnje leto v znamenju razstav mednarodno priznanih umetnikov, ki vključuje kritičen pogled na aktualno dogajanje po svetu.

Priložnost sodelovanja Koroške galerije likovnih umetnosti pri mednarodnem projektu Performing the museum je poleg bogatega razstavnega in performativnega programa pokazala tudi na pomembnost povezovanja v mednarodne partnerske mreže in izmenjavo izkušenj ter znanj, ki predstavlja danes zelo pomemben segment dela v sodobnih muzejih in je posledično tudi vir bogatenja vsebin, ki jih le-ti ponujajo. Hkrati pa je sodelovanje s tujimi partnerji spodbudilo k preizpraševanju specifične zgodovine sodelujočih institucij, posebnosti arhivov in zbirk pa so ponudile bogate nabore tem za premislek, tudi o sedanjosti in o vlogi umetnosti in umetniških institucij v svetu danes. Glavno vodilo razstavnega programa KGLU bo tudi letos dostopnost in spodbujanje zanimanja za umetnost pri različnih publikah ter možnosti za razvoj kritične misli. Želijo, da bi razstavni program ter ideje, ki jih zastopajo dosegle poleg rednih obiskovalcev tudi obiskovalce iz  šibkejših socialnih okoliščin, pri mlajši publiki pa želijo spodbuditi samoiniciativnost in zanimanje za umetnost tudi izven šolskega pouka.

Foto: KGLU

Vojna in Migracije strahu

Pojmi mir, humanost in prijateljstvo, ki so z istoimensko razstavo začrtali razstavno politiko KGLU v 60-ih letih, kličejo po preizpraševanju vloge umetnosti ter njenega angažmaja znotraj svetovnega družbeno političnega dogajanja, zato bosta osrednji razstavi letošnjega leta, Migracije strahu (oktober) in Vojna (december) ponudili kritičen pogled na geopolitične spremembe v Evropi in njihove posledice. Razstava Migracije strahu bo nastala kot plod mednarodnega sodelovanja na evropskem projektu Story time (Čas za zgodbe), ki združuje mednarodne avtorje, razstavo pa bo spremljala vrsta dogodkov z namenom spodbujanja sprejemanja, širšega razumevanja in opozarjanja na enega bolj perečih problemov sodobne družbe. Z razstavo s pomenljivim naslovom Vojna bodo obeležili 60 let KGLU, razstava pa bo tudi del dogajanja 750 let mesta Slovenj Gradec, v njej bodo združili in soočili nekatere pomembne opuse velikanov svetovne umetnosti in refleksijo vojne, kot se zrcali v delih sodobnih domačih in tujih umetnikov. V jedru razstave bo pomembna grafična serija nemškega ekspresionističnega slikarja Otta Dixa z naslovom Krieg, izbor vojne fotografije znamenite Lee Miller ter izbor fotografij z razstave v okviru projekta Lekcije leta 1991 z območja bivše Jugoslavije. V razstavo pa bodo vključili tudi izbrana dela slovenskih umetnikov na omenjeno temo iz obdobja od prve svetovne vojne do danes ter izbrana dela umetnikov iz držav s področja bivše Jugoslavije (zlasti Bosna in Hercegovina) ter iz širšega mednarodnega prostora.

Foto: KGLU

Zbirka KGLU v dialogu s koroškimi avtorji

V novem letu Koroška galerija likovnih umetnosti ne bo pozabila na domače umetnike, predvidevajo nove postavitve obstoječih zbirk s poudarkom na delih Tisnikarja in Borčića, letošnja novost pa bo povabilo koroškim avtorjem, da svojo aktualno produkcijo predstavijo v dialogu z zbirko KGLU. V 2017 načrtujejo 3 predstavitve regionalnih avtorjev, serija razstav predstavlja kontinuiteto v programskih smernicah KGLU, ki se osredotočajo na spremljanje sodobne umetniške produkcije na Koroškem. Tovrstna programska smernica zagotavlja tudi sprotno spremljanje aktualne produkcije avtorjev iz regije in njihovo kontekstualizacijo.

Otroški program

Za najmlajše obiskovalce ohranjajo program Bernekerjevih ustvarjalnic, ki bodo potekale vsak mesec tako v Slovenj Gradcu kot tudi v Galeriji Ravne, otroci bodo po ogledu aktualnih razstav, ki bo prilagojen njihovi starosti, izdelali likovna dela na določeno temo. Tudi letos sodelujejo pri projektu Igraj se z mano, in sicer pri zaključni mednarodni potujoči razstavi Bodi umetnik. Cilj natečaja in razstave je spodbujanje inkluzije med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij. S tem namenom je zasnovana razstava prilagojena umetniškemu ustvarjanju in druženju sodelujočih. Zopet pa napovedujejo natečaj za izvirno otroško likovno delo, kjer lahko sodelujejo otroci vseh osnovnih šol v Sloveniji, zaključek natečaja pa bo razstava izbranih otroških del v KGLU.

Foto: KGLU

Gostovanja

Koroška galerija likovnih umetnosti je pobudnica projekta Izmenjave zbirk med muzeji in galerijami, ki se je začel odvijati v letu 2016, ko je zbirka KGLU Hommage Tisnikarju uspešno gostovala v Obalnih galerijah, zbirka Galerije Murska Sobota pa v prostorih KGLU. Gre za projekt, ki poleg izmenjave zbirk spodbuja tudi intenzivnejše sodelovanje med posameznimi institucijami, izmenjavo izkušenj in popularizacijo zbirk po celotni Sloveniji. V letu 2017 bodo sledili začrtani promociji del stalne galerijske zbirke ter programu izmenjave zbirk med slovenskimi galerijami in muzeji.  Poleg del Štefana Planinca iz zbirke KGLU, ki so od 11. januarja do 25. marca 2017 na ogled v Bežigrajski galeriji v Ljubljani, v letošnjem letu nadaljujejo s predstavitvijo zbirke del Jožeta Tisnikarja. V Galeriji Kvartirna hiša v Celju bo od  3. februarja na ogled samostojna razstava Tisnikarjevih del z naslovom Poslednja srečanja, od 23. marca pa bo zbirka Hommage Tisnikarju, v kateri so v spomin na slikarja združena dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike, ki jim je skupno poglabljanje v minljivost človekovega bivanja, na ogled v Galeriji Murska Sobota. V letu 2017 bo KGLU gostil tudi zbirko Ex tempore Obalnih galerij z naslovom Izbor velikih (17. 3. – 25. 5. 2017). Izbor in postavitev bo pripravila kustosinja Obalnih galerij Majda Božeglav Japelj. Razstava želi predstaviti izbor avtorjev, ki so na omenjeni slikarski prireditvi prejemali najvišje nagrade. Od 2. 6 pa do 8. 10. 2017 bo v KGLU gostovala zbirka Pilonove galerije iz Ajdovščine. Zasnovana je obsežna predstavitev zbirke slikarskih kot tudi fotografskih del, ki se v takšnem obsegu prvič predstavila koroški publiki.

Galerija Ravne

Razstavna dejavnost podružnične enote Galerije Ravne se bo tudi v tem letu osredotočala na zaključene predstavitve aktualne umetniške produkcije. Izbor razstav sledi ideji o raznolikem programu, s poudarkom na mlajših avtorjih. Na ta način Galerija Ravne ponuja vpogled v najbolj aktualno dogajanje na področju umetnosti tako v regiji, kot tudi širše. V februarju se bo po treh letih v Galeriji Ravne znova predstavil Štefan Marflak s ciklusom najnovejših slik, ki ga je naslikal prav za to razstavo.  V svojih delih se umetnik vrača v izhodišča modernističnega abstraktnega ekspresionizma, kar je v tem zgodovinskem trenutku v slikarstvu izjemno redko. Aprilska razstava bo zaokrožila nekajletno ustvarjanje Davida Leitingerja, kjer bodo poleg razstavljenih načrtov in idejnih skic na ogled tudi skulpture, ki bodo povezale intimni prostor galerije z javnim. Pino Poggi, ki smo ga  z razstavo Evropa, Deukalion in Pyrrha v Galeriji Ravne gostili že 2012, v drugi polovici leta razstavlja dela, v katerih obravnava starogrški mit o Ikariusu, izumitelju vina. Pino Poggi s to instalacijo nadaljuje s predstavljanjem izbranih starogrških mitov, v katerih na svoj specifičen način ilustrira dogodke v njih, ki so temelj naše civilizacije, hkrati pa skozi instalacije aktualizira in univerzira tematiko. Druga polovica leta obljublja razstavi Marka Požlepa in Sanele Jahić, prvi se bo predstavil z dokumentacijo preformansa Otok, ki tematizira odtujitev individuuma znotraj družbe, poudarja problem beguncev, imigrantov in vsakršnih prišlekov znotraj obstoječega političnega sistema.  Sanela Jahić se bo v Galeriji Ravne predstavila z inštalacijama: Tempo tempo in Trenje ter z videom Tovarna. Umetnica v svojih delih raziskuje odnos med človekom in strojem in na novo postavlja razmerje med dokumentarnim in umetniškim videom.