Koroška dirka svetovne enduro serije prestavljena na oktober

Letošnja izvedba dirke svetovne enduro serije (EWS) na Koroškem je bila zadnje mesece pod vprašajem zaradi epidemije koronavirusa. Nedavno pa so se koroški organizatorji z organizacijo EWS uspeli dogovoriti za kasnejši datum. Tekmovanje EWS, ki bo tudi letos potekalo v Jamnici in na avstrijski strani Pece, bo predvidoma 3. in 4. oktobra, seveda ob predpostavki, da bo epidemiološka slika dopuščala tovrstne dogodke.

Pri organizaciji EWS so si v času epidemije prizadevali, da z organizatorji posameznih dirk najdejo rešitev in kljub zdravstveni krizi izpeljejo določena tekmovanja. A točnih dogovorov ni bilo mogoče sklepati vse do nedavnega, ko se je epidemija koronavirusa v Evropi začela umirjati, s tem pa rahljati restriktivni ukrepi druženja, organizacije množičnih dogodkov in prehodov državnih meja.

»Veseli nas, da smo se uspeli dogovoriti za nov jesenski datum izvedbe tekmovanja,« je povedal direktor dirke EWS Peca/Jamnica Anej Štrucl. »V februarju in marcu smo še imeli upanje, da tekmovanje izpeljemo v sprva predvidenem julijskem terminu, a aprila je bilo jasno, da to ne bo mogoče,« pojasnjuje Štrucl.

Kot pojasnjuje Štrucl, dirke Peca/Jamnica ni mogoče prestaviti na prihodnje leto, saj so lokacije dirk za sezono 2021 že določene, z organizatorji pa že sklenjene pogodbe. Pomembno za koroške organizatorje je tudi sprostitev prehoda med državami, saj tekmovalci prihajajo iz številnih evropskih držav, tudi Združenih držav Amerike, Avstralije in drugod. Število tekmovalnih mest je zapolnjeno, na Koroškem tako pričakujejo okoli 400 tekmovalcev.

Za letošnjo dirko Peca/Jamnica je bil v načrtu velik dogodek, poleg same kolesarske dirke so pripravljali številne druge zanimivosti in pestro dogajanje. A zaradi zdravstvene krize prvotnih načrtov ne bo mogoče izpeljati, pravi Štrucl in dodaja, da je kljub dogovorom zaenkrat še celoten dogodek v senci negotovosti.

Svetovna enduro serija je ena najtežjih in najatraktivnejših gorsko kolesarskih disciplin, ki od kolesarja zahtevajo kombinacijo zelo dobre fizične pripravljenosti in tehnične dovršenosti. Proge niso tako zahtevne in nevarne kot pri disciplini downhill, zato so zelo priljubljene med neprofesionalnimi gorskimi kolesarji. Ravno zaradi enduro prog kolesarji hodijo po svetu in odkrivajo nove kraje, zato dirka EWS na Koroškem predstavlja velik potencial za razvoj kolesarskega turizma.

JP