Korošec Marko Letonja bo prevzel umetniško vodenje filharmonije v Bremnu

Vrhunski dirigent, Korošec Marko Letonja, bo svojo izjemno kariero nadaljeval kot šef dirigent in umetniški vodja bremenske filharmonije. Trenutno je šef dirigent filharmonije v Strassbourgu, bremensko filharmonijo pa bo prevzel v sezoni 2018/19.

Tudi Letonja je plod uspešne ravenske glasbene šole

Tudi Marko Letonja je, tako kot mnogi drugi uspešni glasbeniki, obiskoval ravensko glasbeno šolo, ki se lahko pohvali z ogromnim številom nagrad, in ki »proizvaja« glasbenike svetovnega kova. Po končani osnovni šoli na Ravnah je obiskoval ravensko gimnazijo, poleg gimnazije pa se je vpisal še v Srednjo glasbeno šolo Maribor.

Že v času študijskih let je Letonja prirejal samostojne koncerte kot pianist skupaj z Andrejem Petračem. Njegovo izvrstnost je javnost prepoznala že v tem obdobju, ko je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani študiral klavir in dirigiranje, pozneje pa je študij nadaljeval še na dunajski akademiji za glasbo in gledališko umetnost.

Uspehe je najprej žel v Sloveniji, danes pa po svetu

Leta 1987 je Letonja debitiral s Slovensko filharmonijo, od leta 1991 do leta 2003 pa jo je vodil kot umetniški vodja. Znan je po svojih mednarodnih turnejah, od leta 2012 pa je šef dirigent filharmonije v Strassbourgu ter šef dirigent in umetniški vodja v avstralskem Hobartu in Baslu. Kot poroča nemška tiskovna agencija, Letonja v Bremnu, kjer bo zasedel mesto šefa dirigenta in umetniškega vodje, ni neznanec, saj tam redno gostuje že več let.

NK