Korošci smo pred leti ostali brez lastne policijske uprave

Mineva šesto leto od ukinitve Policijske uprave Slovenj Gradec in združitve s celjsko policijsko upravo, še vedno pa se pojavlja vprašanje učinkovitosti ukinitve glede na varnost območij, na katere je projekt LIBRA vplival, in zmanjševanja stroškov.

Ukinitev PU Krško, PU Postojna in PU Slovenj Gradec ter združitev teh uprav z novomeško, koprsko in celjsko policijsko upravo, naj bi po besedah ministrstva za notranje zadeve uravnotežilo obremenitve policijskih uprav, omogočalo fleksibilnejše delovanje in zmanjšalo stroške upravljanja.

Policisti in predstavniki policijskih sindikatov so projektu LIBRA odločno nasprotovali. Opozorili so na daljši odzivni čas policistov zaradi premeščanja, globlji prodor težjih oblik kriminala in slabšo operativnost policijskega dela nasploh.

Imamo regionalno tožilstvo in sodstvo, ne pa tudi policije

Po mnenju župana Mestne občine Slovenj Gradec Andreja Časa se je stanje na področju varnosti občutno poslabšalo, iz PU Celje pa odgovarjajo, da je varnostno stanje v občini Slovenj Gradec dobro. Tudi v evalvaciji projekta je Ministrstvo za notranje zadeve RS leta 2013 ugotovilo rahlo poslabšanje varnostnih razmer. Zabeležili so večje število prometnih nesreč, k čemur sicer prispeva tudi slabo stanje koroških cest, ukinitev policijske uprave pa stanje očitno še poslabšuje. K temu je treba dodati nenavadno prakso, da Koroška nima svoje policijske uprave, hkrati pa ima na ravni tožilstva regionalno organiziranost, to je okrožno državno tožilstvo, in dalje, tudi okrajno in okrožno sodišče. Ukinitev Policijske uprave Slovenj Gradec je bila torej nadvse nenavadna.

Se je Borut Pahor zmotil?

Poleg problema (ne)varnosti pa se pojavi še problem stroškov. Namen projekta naj bi bil zmanjševanje stroškov, vendar podatki po združitvi policijskih uprav kažejo drugače. Država policistom izplačuje višje potne stroške, ob tem pa se je po besedah koroškega sindikalista Jadrana Žerjala zaradi daljše vožnje v službo in nazaj njihov socialni status poslabšal.

Tedanji premier Borut Pahor je pred projektom dejal, da če bi imel kakršen koli dvom o uspešnosti projekta in posledično zmanjšani varnosti, bi odločno reagiral. Kaj pa na stanje po projektu LIBRA pravi aktualna vlada oziroma ministrica za notranje zadeve? Vprašanje o izkušnjah s to spremembo, njenih pozitivnih in negativnih plateh ter o tem, ali in kdaj so naredili zadnjo evalvacijo tega projekta, smo že poslali na ministrstvo za notranje zadeve in na odgovor še čakamo.

Jon Petek