Korošci smo na varni strani, mesnice so čiste

Inšpektorji so nedavno  pregledali 110 slovenskih mesnic, to je kakšno četrtino vseh, ki delujejo v Sloveniji in zemljevid nam pokaže, da na Koroškem inšpektorji niso odkrili nepravilnosti. Korošci smo zaenkrat torej še na varni strani, kar pa ne velja za celotno državo.  Od teh 110 pregledanih mesnic  je bilo kar 62 kršitev, štiri obrate pa so morali celo nemudoma zapreti.

Zemljevid kaže, da smo Korošci še na varni strani: v regiji ni kakšne mesnice, ki ne bi ustrezala vsem predpisanim standardom.

Do teh podatkov so se prebili novinarji Pop TV, vendar šele po dolgih poteh, zapisnike o nadzoru mesnih obratov, ki so jih inšpektorji opravili v lanskem letu, so dobili šele na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za te podatke zaprosili konec oktobra lani, dobili pa so jih šele te dni.

Pričakovali bi, da bo ta uprava o svojih inšpekcijskih pregledih, posebej v tistih delih, ko so ugotovili hude nepravilnosti in tudi zaprli posamezne obrate, sproti obveščala javnost, vendar se po tem primeru vidi, da je do takih podatkov mogoče priti le po zapletenih birokratskih poteh. Potrošniki bi namreč morali biti sproti informirani o tem, kje lahko varno kupujemo in katerih trgovin se zaradi svinjarije in s tem potencialnih bolezni moramo izogibati.