Korošci pozivajo Avstrijo k odprtju meja s Slovenijo

Avstrija z današnjim dnem odpira meje z Madžarsko, Češko in Slovaško. Meje s Slovenijo, kljub odlični epidemiološki sliki, ostajajo pod nadzorom, kar razburja tudi številne Korošce na obeh straneh meja.

Z današnjim dnem je Avstrija odprla mejne prehode z Madžarsko, Češko in Slovaško, na kontrolnih točkah bodo izvajali le še naključne preglede. Avstrijska vlada je ob tem sporočila, da se z drugimi sosednjimi državami še dogovarjajo, meje bodo odprli, ko bodo epidemiološke slike ugodne.

Glede na to da ima Slovenija najugodnejšo epidemiološko sliko na v Evropi in da je prva država v EU, ki je razglasila konec epidemije, se mnogim zdi zapora meje med Slovenijo in Avstrijo nesmiselna. To jezi predvsem ljudi blizu meje, na avstrijskem Koroškem že pozivajo k odprtju mejnih prehodov.

»V tem trenutku, ko se je Avstrija dogovorila z Nemčijo za odprtje mejnih prehodov, ni jasno, zakaj so mejni prehodi s Slovenijo še zaprti. V Slovenji so v zadnjem tednu potrdili 18 novih okužb, v Nemčiji jih je bilo 6.828,« je na družabnem omrežju Facebook zapisal podžupan Bistrice pri Pliberku Vladimir Smrtnik. ”Odprtje meje do Slovenije je iz gospodarskega vidika in tudi iz vidika tourizma za regijo ob meji še posebej pomembo”, ugotavlja Smrtnik in poziva avstrijsko vlado, da odpre meje s Slovenijo vsaj s 15. junijem.