Korošci na zimskih olimpijskih igrah

Včeraj je v južnokorejskem Pyeongchangu potekalo uradno odprtje zimskih olimpijskih iger, kjer bo v devetih disciplinah nastopilo 71 slovenskih športnikov. Po 26 letih pa se bodo olimpijske igre odvile brez tekmovalca s Koroške, z izjemo Ravenčana Albina Tahirija, ki bo zastopal Kosovo.

Brata Pudgar blestela v smučarskih skokih

Črnjanska olimpijska saga se je začela z bratoma Pudgar že pred več kot štirimi desetletji. Zaradi uspehov smučarskih skakalcev Draga in Danila se je v Črni predvidevalo, da bodo smučarski skoki v Črni primaren šport. Takrat je Črna imela na Pristavi celo skakalnico, pred tem pa je bila tudi na Pušnikovih travnikih v Spodnjem Javorju.

Oba Pudgarja sta leta 1972 nastopila na zimskih olimpijskih igrah v japonskem Sapporu. Danilo je na srednji skakalnici osvojil 27. mesto, na veliki pa odlično osmo, medtem ko je Drago skočil na 35. mesto srednje skakalnice in na 23. mesto velike, ob tem pa je Drago prejel tudi laskavi naziv slovenskega športnika leta 1972.

Vsi črnjanski smučarji so svojo pot začeli na Vodovodih

Tako kot se je z bratoma Pudgar začelo, se je tudi končalo. Danes v Črni na Koroškem skakalnice ni več, tudi kakšnih uspešnih smučarskih skakalcev za Danilom in Dragom ni bilo več. So se pa vrstili vrhunski alpski smučarji; olimpijski predhodniki rekorderke Tine Maze so bili kar trije, in sicer Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza. Vsi štirje pa so svoje prve zavoje odsmučali na majhnem črnjanskem smučišču.

Pušnikova je na olimpijskih igrah v Albertvillu tekmovala leta 1992, v slalomu je zasedla 16. mesto. Kunc je na četrto mesto prismučal leta 1994 v Lillehammerju, Gorza pa je bil v kombinaciji v Torinu leta 2006 15. Tudi črnjanska smučarska tekačica Nataša Lačen se je dvakrat prebila na najbolj prestižno tekmovanje na svetu; v Naganu je leta 1998 tekmovala v teku na 5 in 30 kilometrov ter v zasledovalnem teku, v Salt Lake Cityju 2002. pa je nastopila v teku na 10 in 15 kilometrov v šprintu, zasledovalnemu teku in štafeti na štirikrat po 5 kilometrov.

Rekorderka Tina Maze

Tini Maze je v svoji karieri uspelo nekaj neverjetnega, v zgodovino se bo zapisala kot najboljša alpska smučarka vseh časov. S 26 zmagami v svetovnem pokalu, 13 medaljami s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger ter rekorderka po številu točk v eni sezoni svetovnega pokala je presegla vsa pričakovanja. Je zadnja Korošica, ki je nastopila na zimskih olimpijskih igrah. Težko je reči, ali se bo kdaj v Črni spet pojavil takšen smučarski potencial, kot smo mu bili priča v zadnjih desetih, dvajsetih letih, ki je svoj vrh dosegel z Mazejevo. Morda nikoli več, toda pustimo se presenetiti. Ti dosežki so gotovo motivacija za mlajše rodove, namreč da je mogoče s trdim delom priti vse od črnjanskega smučišča na Vodovodih do samega vrha smučarskega sveta.

Prvi pa na zimskih olimpijskih igrah niso nastopili Črnjani, ampak Ravenčan in Mežičan. Smučarski tekač Štefan Robač je bil prvi Korošec, ki je leta 1956 nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Cortini d’Ampezzo, tekmoval je v teku na 30 in 50 kilometrov. Prvi koroški alpski smučar Oto Pustoslemšek iz Mežice pa se je olimpijskih iger udeležil leta 1964, ko so te potekale v avstrijskem Innsbrucku.

NK