Korošci in evropske volitve: pred petimi leti SDS, komu tokrat največ glasov?

Tudi volivci v treh dolinah koroške regije bodo na današnjo nedeljo oddali svoje glasove na tokratnih volitvah v Evropski parlament. Nazadnje smo evropske poslance izbirali na včerajšnji dan pred petimi leti, tudi tokrat pa se je pred današnjim glasovanjem največ razpravljalo, kakšna bo udeležba na volitvah in katera stranka oziroma lista bo dobila največ glasov oziroma kdo bo izvoljen v Evropski parlament.

Koroška je razdeljena na tri volilne okraje in sodi v peto oziroma celjsko volilno enoto. Evropske volitve so posebnost, ker je dejansko celotna Slovenija ena volilna enota, vendar delo poteka po voliščih in volilnih okrajih enako kot pri državnozborskih volitvah.

Kot je znano je bila udeležba na zadnjih volitvah v Evropski parlament v celotni Sloveniji 24,55 odstotna, v volilni enoti Celje pa je bila pod državnim povprečjem, saj je na volišča prišlo 22,36 odstotka volilnih upravičencev. Slabše od povprečja v državi je bilo tudi v vseh treh koroških okrajih. Najslabša udeležba je bila v okraju Dravograd-Radlje (19.56%), v okraju Slovenj Gradec 22,90% in v okraju Ravne za pet stotink višja, to je 22,95%.

Na prejšnjih volitvah je sodelovalo 16 strank, od tega kar precej takšnih, ki jih na današnjih volitvah ni več na glasovalnih lističih. Med  drugimi stranka Zares, Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, pa Solidarnost, Levica se je takrat imenovala še Združena levica, bila je tudi stranka ali lista ali projekt, kakor koli to imenujemo, z imenom Sanjska služba ali lista Konkretno.

Rezultati volitev v Evropski parlament po volilnih okrajih v celjski volilni enoti

Pred petimi leti je največ glasov prejela Slovenska demokratska stranka, 24,78 odstotka, in izvoljeni so bili trije poslanci, dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin. V Evropski parlament so se uvrstili še Lojze Peterle, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Igor Šoltes in Ivo Vajgl. V volilni enoti Celje je s 26,60 odstotka glasov dosegla najboljši rezultat SDS, enako tudi v vseh koroških okrajih, kjer je bil v okraju Dravograd-Radlje ob Dravi odstotek nad povprečjem enote in države (27,07%), v okraju Ravne (23,46%) in Slovenj Gradec (23,44%) pa pod povprečjem.

Volilna udeležba po okrajih v celjski volilni enoti na volitvah v Evropski parlament leta 2014

V okraju Slovenj Gradec je pred petimi leti po rezultatu bila za SDS skupna lista strank NSI in SLS ter DeSUS (12,90% in 12,75%), enako v okraju Ravne, v okraju Dravograd-Radlje pa je bil na drugem mestu DeSUS s 13,81%  glasov.