Koronavirus tik pred našimi vrati

Okužbe s koronavirsom so že na slovenski meji, v Italiji je v severnem delu države že izredno stanje, v sosednji Avstriji so včeraj ustavljali vlake, ki so prihajali iz Italije, le v Sloveniji se precej lagodno lotevamo te problematike. Črnjani so naredili všečno gesto, ko so pred dnevi na Kitajsko poslali zaščitne maske in zaščitna oblačila, žal pa se lahko upravičeno bojimo, da bomo v primeru večjih obolevanj v Sloveniji ostali brez njih, kajti veletrgovci lekarnam in specializiranim prodajalnam zaščitnih mask ne dostavljajo v zadostnih količinah, ker jih v svojih skladiščih skorajda nimajo. Slovenska vlada, ki je odstopila, na te izzive še ni resno odgovorila, prej se je zmigala celo Evropska unija.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je namreč danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo jutri odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se bo danes v Bruslju sestal tudi  odbor EU za varovanje javnega zdravja.

Koronavirus terjal že več kot 2600 življenj in prizadel 29 držav.

Lenarčič je opozoril, da je virus terjal že več kot 2600 življenj in prizadel 29 držav, ter znova pozval k izboljšanju usklajevanja prizadevanj na globalni ravni. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.