Kope na naslednji dražbi cenejše za dober milijon evrov

Za 30. avgust je napovedana naslednja dražba smučišča Kope. Izklicna cena je za 1,02 mlijona nižja kot na marčevski dražbi in znaša 2,38 milijonov evrov.

Največje in najbolj priljubljeno koroško smučišče se v okviru stečajnega postopka podjetja GTC Kope na dražbi prodaja že drugič. Naprodaj bo torej celotno smučišče, katerega najemnik je od začetka stečaja slovenjgraško podjetje Vabo. Pod celotno smučišče spadajo žičnice, stroji, razne naprave, zasneževalni sistem, restavracija in drugo, poroča STA. Na prvi dražbi, ki je potekala 29. marca, je izklicna cena znašala 3,4 milijone evrov, 30. avgusta se bo zviševanje izklicne cene začelo pri 2,38 milijonov evrov.

Kot smo pisali že pred prvo dražbo, je podjetje v stečaju GTC Kope, katerega lastnik sta podjetji Rikom in Šporni center Pohorje. Za obe podjetju sta bili v marcu razpisani dražbi premoženja, na račun katerih se je od leta 2003 do 2013 iz podjetja GTC Kope steklo 3,35 milijonov evrov.

Vir: GVIN

GTC Kope ima štiri lastnike; podjetje Unior d.d. si lasti 10 odstotkov, Elektrik in Športni center Pohorje 24 odstotkov ter Rikom 42 odstotkov. Slednji je v lasti vplivne mariborske družine Rataj, ustanovitelj je Drago Rataj, ki je lastništvo prepisal na nečaka Marka Rataja. Da Rikomu grozi stečaj je bilo znano že leta 2014, ko podjetje ni pravočasno plačevalo kreditnih obveznosti do bank, s tem pa so v težave pahnili tudi podjetje GTC Kope in ogrozili obstoj največjega koroškega smučišča.

JP