Končan je skupinski del SP v nogometu, ki ga je za naš portal komentiral trener Fužinarja Mihael Bukovec

Končal se je skupinski del svetovnega nogometnega prvenstva 2022 v Katarju. Prvenstvo prehaja v drugo fazo, ko spodrsljaji niso več dovoljeni, saj gre za medsebojne dvoboje, kjer se od osmine finala naprej zmagovalec uvrsti v nadaljnje tekmovanje, poraženec pa izpade.  Za komentar skupinskega dela prvenstva smo zaprosili Mihaela Bukovca, navidnejšega koroškega trenerja zadnjih nekaj let. Popularni Buki že pet let zelo uspešno vodi moštvo Fužinarja v 2.SNL. Njegova analiza je strokovna, zanimiva pa je tako za trenerje kot tudi za vse ostale nogometne navdušence. 

 

“Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je to svetovno prvenstvo povsem netipično za nas Evropejce. Moram povedati, da se tudi sam ne morem navaditi, da so tekme v temu letnemu času.
A v izbiro in vsemu dogajanju okrog organizacije SP se sam ne bom spuščal…
Priznam, nisem si utegnil ogledati vseh tekem. Spremljam pa redno tekmovanje.
Navijal sem oziroma bom naprej še za reprezentanci, ki prihajata iz nekdanje skupne države.
Srbija me je zelo razočarala, po mojem mnenju, so imeli lepe možnosti, prebiti se iz skupine v kateri je bila Brazilija absolutni favorit za napredovanje in to so tudi v prvih dveh tekmah potrdili… Denimo, Srbi so preostali dve tekmi zabili nasprotnikoma pet golov in žal osvojili le eno točko. Seveda to govori, da v njihovi reprezentanci dosti tega ni delovalo kot bi moralo.
Ne bom povedal nič novega ali presenetljivega, da sta veliki razočaranji Nemčija in Belgija, ki sta prav tako izpadli že po predtekmovanju. To je čar velikih tekmovanj, ne zmagujejo vedno papirnati favoriti. Imamo dokaz, da je v nogometu vse mogoče. Lep primer je Japonska, katero so le redki videli v izločilnih bojih. Premagali so obe nogometni velesili, Nemčijo in Španijo, izgubili so pa proti zelo skromni Kostariki.
Zmaga Saudijcev proti Argentini, je obetala prvo veliko presenečenje za uvrstitev v izločilne boje, a izgleda so preostali tekmi “izgoreli”. V tej skupini poleg Argentine napreduje Poljska, za katero smo predvidevali, da bo bila bitko za nadalnje tekmovanje z Mehiko. Med šesnajst je mesta za dve reprezentanci iz skupine.
V skupini A je Ekvador v medsebojni tekmi s Senegalom zapravil pridobljene simpatije iz prvi dve tekmi. Napredujeta Nizozemska, ki je na krilih Gapka prva v skupini in že omenjeni Senegal. Domačini so razočarani nad svojo ekipo, a več kot dostojnega upora niso bili sposobni.
Skupina B je nekako po pričakovanjih, predvsem ZDA s svojo dinamiko in nepredvidljivostjo, lahko preseneti favorizirane “tulipane” v izločilni tekmi za med osem najboljših na svetu. Anglija, ki jo vodi na igrišču prekaljeni Harry Kane, obeta in se lahko veselimo še vsaj dvema dobrima tekmama… Iran in Wales zasluženo že potujeta domov.
C skupino sem deloma že omenil… Argentina je po “kiksu” v prvi tekmi, le dokazala v nadaljevanju skupinskega dela, da bo resen tekmec za visoka mesta. Postaja pa Argentina tudi nevarna iz drugih položajev, ne samo Messi, kar je dobro za nogomet. Saudijci so verjetno preveč proslavljali zmago nad Argentino in smo neopravičeno od njih pričakovali nekaj več po prvi tekmi… Poljake je v nadalnje tekmovanje odpeljal dosežen gol več od Mehike, katera se mi zdi, da menjuje generacijo. Kot zanimivost lahko omenim, da trije izbrani vratarji reprezentance skupaj štejejo 112 let. Tudi med vratnice bodo morali postaviti dosti mlajšega…
Lewandovski(Poljska) ostaja dolžnik po videnemu v skupinskemu delu. Bo rojake vodil na igrišču do presenečenja proti nespornim favoritom Francozom v šesnajstini?
V D skupini imamo lepo presenečenje Avstralijo. Z minimalnima zmagama so si priborili napredovanje proti tokrat skromnima reprezentancama Tunizije in Danske. Malo za šalo, upam, da bo Danska držala podobno formo v naslednjih kvalifikacijah za EP, vsaj v tekmi z našo Slovenijo. Francozi so si lahko “privoščili” celo poraz na zadnji tekmi v skupini in hkrati razbremenili, vsaj deloma jedro reprezentance. Zakaj deloma? Namreč po zaostanku proti Tuniziji je poslal selektor Deschamps v igro glavne zvezdnike ekipe, toda učinka, vsaj rezultatskega ni bilo.
E skupino sem “predelal”, bi pa dodal, da podcenjevati dandanes ne smeš nobene ekipe več… V današnjih časih nogometa, prednjačijo fizične predispozicije, posveča se dosti več kot včasih, analitiki, taktični pripravi na nasprotnika… Ko dodamo disciplino igre v obeh fazah igre, dnevno formo, srečo, ki je potrebna v vsakemu primeru, se dogajajo presenečenja oziroma rezultati kot se.
Skupino F sem zaradi sosednje Hrvaške tudi najbolj spremljal. Maroko so že pred tekmovanjem strokovnjaki napovedovali kot nekakšno tiho presenečenje. Dejstvo, da so osvojili sedem točk in s tem resnično dokazali, da so pripravljeni za nekaj več. Proti Španiji v šesnajstini finala jih nikakor ni za odpisati. Za Belgijce sem že povedal, da se jim ni izšlo, proti Hrvaški so imeli vse v svojih nogah, kljub slabima igrama na prvih dveh tekmah. Lukaku ni imel svojega dne. Kanada je bila všečna, prednjačil je Davies igralec Bayerna, ki pa ni igral na svojemu standardnemu igralnemu mestu. Predvsem proti Belgiji so si zaslužili več…
Hrvati imajo po mojemu mnenju še rezerve. Vodi jih izvrstni Luka Modrić, tudi na klopi imajo zanimive igralce, a selektor Dalić izgleda ne zaupa preveč rezervam. Res je, da niso izgubili tekme. V oči bodeta rezultata 0:0, ki bi lahko bila v obeh primerih drugačna. Verjamem, da imajo dovolj izkušenj iz velikih tekmovanj in da bodo vedeli to vnovčiti.
Tudi skupina G je bila zelo atraktivna z Brazilci na čelu.
Za Srbe sem že povedal, pričakovanje je bilo, da se prebijejo iz skupine. Vemo, da je v izločilnih tekmah vse mogoče. Piksi ne bo imel mira, zanima me njihova analiza. Sem mnenja, da glede na kvaliteto teh igralcev, ki so bili na SP, bi lahko napredovali iz skupine.
Švicarji napredujejo zasluženo. Konec koncev tudi Švica nima slabe ekipe.
Kamerunu se ni izšlo po željah. Njihov nekdanji legendarni napadalec, Samuel Eto’o je pred začetkom prvenstva napovedoval bum njihove reprezentance, a izgleda takšen način vzpodbude igralci niso bili, v tej težki skupini za njih, sposobni pretvoriti v napredovanje iz skupine.
Brazilci, za mene prvi favoriti prvenstva z zelo izkušenemu selektorju na čelu imajo ogromno kvalitete, ki nikoli ni bila sporna. So ekipa, ki ima praktično vse… Ne bom rekel, da so nepremagljivi… Lahko se kvalitetno branijo, držijo posest žoge, da o prehodih iz ene v drugo fazo igre ne govorim… Predvsem iz branjenja v napad, so zelo zelo nevarni. Ekipe proti njim, si ne upajo igrati odprto. Že individualno so zelo močni, skupinsko igro, nenazadnje tudi kot moštvo delujejo raznovrstno in proti takim ekipam, je sila težko igrati. Vse razen novega naslova svetovnih prvakov, bo za njih neuspeh. Mislim, da so z enakimi željami, cilji tudi prišli na to tekmovanje.
Ostala nam je še skupina H
Južna Koreja se je v zadnjih skundah tekme proti že uvrščeni Portugalski veselila napredovanja in tako poslala domov Urugvaj z veliko zvezdniki svetovnega formata. Mogoče, bo pa ta izpad za Urugvaj pomenil, pomladitev reprezentance. Glavni zvezdniki so v zatonu kariere in prav je, da jih nasledijo mlajši, hitrejši, predvsem pa “lačni” uspehov. Koreja se tako veseli srečnega napredovanja, ki pa niti malo ni, ne zasluženo. Son, pet Kimov in ostali bodo imeli priložnost kariere, zaigrati proti Braziliji.
Gana se poslavlja z Urugvajem in bo tako iskala priložnost na naslednjih velikih tekmovanjih. Kolikor sem uspel slediti imajo sila zanimivo ekipo, ki z malo korekcije, ni rekla zadnje besede…
Portugalska se še zmeraj upira na superzvezdnika Ronalda, ki je kot mali otrok, lačen golov in lovorik. Kam jih bo pripeljala želja in ekipni duh, bomo pa kaj kmalu videli. Kvalitete jim sigurno ne primanjkuje… “