KOMENTAR: V branje, predvsem tistim iz Inštituta 8.marec

Odziv Alenke Helbl

Te dni smo zasledili na socialnih omrežjih zanimiv odziv Alenke Helbl na odmeven članek Portala os, ki predstavi našo državo skozi oči mladega dekleta  (članek dostopen tukaj). Odziv objavljamo v celoti:

“Vesela sem bila, ko sem prebrala, da imate radi svojo državo in sodržavljane. A imeti rad svojo državo pomeni imeti rad njeno preteklost, vso naravno in kulturno dediščino, jezik, ljudi… Tako je, ljudi, ki živimo na tej ljubi slovenski zemlji, ljudi, ki so slovenskih korenin in živijo v tujini, izven meja. Da, ljubiti z vsem, kar sodi zraven. 

Prav je, da že kot mladi čutite državljansko pripadnost. In kot ste sami zapisali, ne čutite nostalgije do Jugoslavije ter obsojate nacizem in fašizem. Pa vendar vam je umanjkal en –izem, komunizem. Na srečo ga niste izkusili, mi smo ga. Ne vračamo se v povojno zgodovino, ker bi želeli živeti v preteklosti, ampak nekateri mladi vse prepogosto verjamete, da je komunizem nekaj dobrega, idiličnega. 

Ravno zato vas opozarjamo na vse Slovence in Slovenke, ki so bili v imenu komunizma živi zakopani v Hudi jami ali jim je bilo življenje vzeto v katerem drugem množičnem povojnem poboju. Spominjamo vas, ker vemo, da se tudi komunizem ne sme ponoviti. Sami ste že napisali, da se ne smeta nacizem in fašizem, s tem se popolnoma strinjam. 

Zapisali ste še, da imate občutek, da vam je bila v zadnjem letu in pol odvzeta prihodnost. Na žalost poznam veliko mladih, ki so to čutili že pred dvema, tremi, petimi leti. Kadar se pojavi svetovna kriza, se zmanjša število priložnosti za vse, predvsem pa za mlade, ki še nimajo izkušenj. Mnogi so zato odšli v tujino ali se skušajo znajti kako drugače. Ne, ni vam/nam bila odvzeta prihodnost, z dano realnostjo se spoprimemo, sprejmemo in tudi v kriznih časih iščemo svoje in skupne priložnosti. 

Naj vam pokažem razmišljanje mladega dekleta iz leta 2019, predvsem zato, da spoznate, da se to ne dogaja le vam in le pod to vlado. Lahko pa vam obljubim, da delamo vse in tudi v prihodnje bomo, da bi takih misli, odhodov bilo čim manj.”

Vir: Alenka Helbl, Facebook

 

Ali je Slovenija res socialna in pravna država?