Koliko zaslužijo koroški župani?

Preverili smo, kakšne plače so si v mesecu maju prislužili koroški župani. Največ je zaslužil župan Občine Slovenj Gradec Andrej Čas, najmanj pa mežiški župan Dušan Krebel.

Podatki o plačah javnih uslužbencev so javni in vsem dostopni; državljani oziroma davkoplačevalci imajo tako vpogled, komu z dajatvami državi dajejo plače in kolikšne. Višina županskih plač se med vsemi 212 slovenskimi župani precej razlikuje. Ključ izračuna plač je število prebivalcev: več prebivalcev šteje občina, večjo plačo ima župan.

Plačni rekorder med slovenskimi župani je torej Zoran Janković, saj je Ljubljana največja slovenska občina. Njegov mesečni dohodek z naslova županovanja je maja znašal 4820 evrov bruto. Sledijo mu mariborski župan Andrej Fištravec s 4404 evri bruto, koprski Boris Popović s 4048 in velenjski Bojan Kontič s 4084 evri bruto mesečne plače.

Nihče izmed koroških županov ne doseže štirih tisočakov mesečno. Ker se plače delijo po ključu prebivalstva in ker je Občina Slovenj Gradec največja izmed 12 koroških občin, je maja najvišjo župansko plačo na Koroškem prejel Andrej Čas. Času, ki je maja zaslužil 3764 evrov bruto, sledi prevaljski župan Matic Tasič s 3522 evri, tretja najbolj plačana pa je bila županja Dravograda Marijana Cigala.

Tako lokalna kot državna politika sta v Sloveniji še vedno bolj moški poklic. Med 12 župani na vrhu občin sedita samo dve ženski, poleg Cigale še Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem. Za opravljeno delo je v maju prejela 3295 evrov. Najnižjo plačo je prejel mežiški župan Dušan Krebel, zaslužil je 2917 evrov.

Trije od dvanajstih koroških županov pa funkcijo župana opravljajo nepoklicno. To so župan Občine Muta Mirko Vošner, župan Občine Ribnica na Pohorju Srečko Geč in župan Občine Podvelke Anton Kovše. Nepoklicni župani prejemajo nadomestilo za opravljeno delo v višini 50 odstotkov plače poklicnega župana. Tako njihovi mesečni prejemki znašajo med približno 1200 in 1700 evrov bruto.

JP