Kolesarski turizem podkrepljen s kolesarskim avtobusom

Poleg obogatenega voznega reda kolesarskega vlaka bo letošnje poletje na Koroškem vozil tudi kolesarski vlak. Štrekna bus, avtobus s prikolico za 20 koles, bo povezoval Velenje, Dravsko in Mislinjsko dolino z avstrijskim Labotom.

Letošnja novost v okviru mednarodnega projekta Trans-borders je »Štrekna bus«. Gre za kolesarski avtobus, ki bo povezoval Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino z avstrijskim Labotom. To bo po nekaj desetletjih prva avtobusna povezava med slovensko in avstrijsko Koroško.

Štrekna bus bo avtobus s 30 sedeži in prikolico za 20 koles, povezoval pa bo kraje Labot, Dravograd, Slovenj Gradec, Mislinjo in Velenje. V Labotu bodo imeli kolesarji tudi možnost prestopa na avstrijski kolesarski vlak, ki Labot povezuje z Wolfsbergom, kjer poteka kolesarska pot po Labotski dolini.

Prve vožnje so napovedane že za jutri, 1. maja, prav tako bo Štrekna bus vozil 2., 4., in 5. maja. Julija in avgusta bo vozil vsak dan dvakrat dnevno, maja, junija in septembra pa ob vikendih in praznikih.

Kolesarski vlak z bogatejšim voznim redom

V letu 2017 se je na pobudo RRA Koroška vzpostavila dodatna potniška povezava s koroško železniško progo in Pliberkom z garniturami za prevoz koles. Ker je kolesarski turizem vedno bolj privlačen, zanimive so koroške kolesarske poti, še bolj pa avstrijske, bo mogoče s kolesi na vlak tudi letos. Z vlaki Slovenskih železnic se je možno pripeljati do Pliberka, naprej pa imajo kolesarji možnost prestopati na vlake avstrijskih zveznih železnic, ki vozijo po vsej Avstriji.

Garniture za prevoz koles v času kolesarske sezone sicer vozijo ob sobotah, Direkcija RS za infrastrukturo in Slovenske železnice pa z letošnjim letom uvajata dodatne vlake tudi ob praznikih. S kolesom na vlak bo na Koroškem možno tudi 1. in 2. maja, 25. junija in 15. avgusta.