“Ko sadiš za čebele, sadiš za planet”

Letošnji svetovni dan Zemlje smo v Mladinskem svetu Ravne v duhu zavedanja o trajnostnem razvoju ter želji po prispevanju k ohranjanju narave želeli obeležiti s prav posebno akcijo. Ob tej priložnosti smo oblikovali tudi posebno značko, ki simbolizira našo zavezanost k trajnostnemu razvoju in ohranjanju čebel.

Pod sloganom “Ko sadiš za čebele, sadiš za planet”, smo razdelili 300 paketov semen medovitih cvetlic organizacijam, šolam in posameznikom v naši občini. S tem želimo našo okolico obogatiti z medovitimi rastlinami in jo ustvariti čim bolj čebelam prijazno. Čebele so pomemben steber našega ekosistema. Ob krčenju gozdov, škropljenju s pesticidi ter zgodnji košnji se čebelja pašnja omejuje zato je še toliko pomembnejše, da le-to nadomestimo s primernimi rastlinami.

Da smo svoj fokus osredotočili na problematiko čebel, je bilo ključno naše novopečeno projektno partnerstvo s čebelarskim društvom Ravne na Koroškem.

Našo akcijo je podprla tudi Semenarna Ljubljana, ki je prav tako prepoznala pomen trajnostnega razvoja in ohranjanja čebel.

Skupaj z našimi partnerji se veselimo širjenja zavesti o pomenu čebel in ukrepov za njihovo zaščito ter ohranjanje našega planeta.

Žan Lah