Ko Poljana zaživi z umetnostjo

Na Poljani na Prevaljah se začenja že deveti mednarodni slikarsko-kiparski tabor ArtKarinta, ki na Koroško privablja vedno več umetnikov. V času trajanja, od srede, 30. avgusta, pa do 3. septembra, bodo obiskovalci lahko gledali pod prste umetnikov, se z njimi družili in spremljali nastajanje umetnin od začetka do konca.

Idilična lokacija med Peco in Uršljo goro

Nedaleč od levega brega reke Meže, med Peco in Uršljo goro, bo ob znameniti cerkvi in kozolcu na Poljani potekal že deveti mednarodni slikarsko-kiparski tabor, ki ga organizira Kulturno društvo Karinta. Kot nekakšna umetniška uvertura v prevaljska Jesenska srečanja bo letošnji unikaten umetniški dogodek na Poljani gostil 35 umetnikov ki prihajajo na Koroško iz celotne Slovenije, manjkalo pa ne bo niti tujcev. Namreč nekaj umetnikov, ki so sicer tudi člani društva Karinta, prihaja iz sosednje Avstrije, umetnine pa bosta na Poljani izdelovala tudi ustvarjalca iz Amerike in Italije.

Slikarsko-kiparski tabor postaja iz leta v leto bolj priljubljena destinacija za umetnike. Na eni strani idilična koroška narava, na drugi pa zelo prijateljski in ustrežljiv odnos organizatorjev do vseh obiskovalcev. »Umetniki, ki prihajajo iz drugih krajev iz Slovenije in iz tujine, so zdaj že naši prijatelji, hodijo tudi po drugih taborih in tam navežejo stike. Nekaj Avstrijcev je tudi včlanjenih v naše društvo Karinta. Lahko rečem, da je dogodek skozi leta prišel na dober glas, ker lepo poskrbimo za povabljene likovnike in vse obiskovalce,« je povedal tajnik društva Karinta Denis Dretnik. Vsem likovnikom, ki prihajajo iz oddaljenejših krajev, nudijo tudi brezplačno prenočišče in hrano.

Poljana postaja galerija na prostem

Glavna atrakcija poljanskega tabora je to, da so obiskovalci v času dogajanja v neposredni bližini umetnikov in si lahko od blizu ogledajo ustvarjanje umetnine od začetka do konca, kar je zanimivo tako za odrasle kot za otroke, z umetniki pa se lahko tudi družijo. »Včasih je prireditev potekala pri Polhovem mlinu, dogajanje pa smo prestavili na Poljano, ker je lokacija bolj praktična – zelo uporaben je tamkajšnji kozolec, ki nam pomaga pri slabem vremenu, poleg tega pa v času tabora tam potekajo tudi različni kulturni dogodki, od pevskih in igralskih prireditev do raznoraznih predavanj,« izbiro lokacije pojasni Denis Dretnik, ki se ob tem zahvali skrbniku kozolca Jožetu Kozlarju. »Brez njega tega tabora ne bi bilo v takšni obliki, kot ga lahko organiziramo danes.« V veliko pomoč je Karinti tudi Občina Prevalje. Kot pravi Dretnik, imajo župan Matic Tasič in njegovi sodelavci posluh in spoštovanje do umetnosti ter jim ob organizaciji dogodka ogromno pomagajo.

Na Poljani pa je danes mogoče videti tudi skulpture, ki so nastale v prejšnjih letih slikarsko-kiparskega tabora. S točkovnimi temelji so skulpture fiksno postavili tako, da okolica kozolca počasi postaja nekakšna galerija na prostem. Želja organizatorjev je, da bi lahko skulpture še osvetlili, kar bi prispevalo k njihovi atraktivnosti tudi ponoči.

JP