Kmečka opravila / predstavitev dokumentarnega filma

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, vas v torek, 16. maja 2023, ob 18.00 uri vabi v Gasilski dom Libeliče, Libeliče 29, na predstavitev dokumentarnega filma Kmečka opravila.
Napredek tehnologije je v zadnjih petdesetih letih temeljito spremenil tradicionalno kmečko gospodarstvo. Novi načini kmetovanja in pridelave hrane posledično vplivali tudi na spreminjanje življenjskih navad. Od pretežno ročnega dela in težaškega dela s pomočjo živine, v katero je bila vpeta vsa družina, pogosto tudi sosedje, se je kmetovanje posodobilo v smeri mehanizacije opravil in v zadnjem času celo digitaliziralo. Kmet postaja sodoben »industrijski« delavec, ki mora imeti tudi veliko znanja z mnogih področij. Z dokumentarno-igranimi filmi z naslovi Steljeraja, Spravilo lesa, Gnojvoža, Od setve do žetve in Košnja trave želijo pred dokončnim razkrojem in pozabo tradicionalnega kmečkega gospodarjenja in njegovih vrednot na trajen in izpoveden način zabeležiti nekdanji kmečki način življenja in ohraniti njegovo duhovno komponento.
Filmi, posneti na različnih lokacijah Dravske in Mislinjske doline, so nastali v okviru projekta Tako so nekoč, danes pa …, Delovne šege skozi leto (sklad ESRR).
Vir: Koroški pokrajinski muzej