Kmalu začetek gradnje jeklenice za spuste

Marca letos smo poročali, da je občina Črna na Koroškem tik pred razpisom za izvajalca del za kilometer dolg zipline oziroma jeklenico za spuste, z julijem pa se že pripravljajo na začetek gradnje. Adrenalinska atrakcija, ki je magnet za turiste po vsem svetu, bo na voljo prihodnje leto.

Zipline oziroma jeklenica za spuste, kakršno v Sloveniji dobro poznamo z vrha planiške skakalnice ali čez bovške soteske, bo kmalu tudi v Črni na Koroškem. Zipline bo del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki spada v sklop obsežnega čezmejnega projekta NatureGame. Projekt, ki je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2,3 milijonov evrov, prinaša na Koroško še druge turistične zanimivosti.

Občina Črna na Koroškem je z izvajalcem del, podjetjem Vertikala X, podpisala pogodbo v višini 300 tisoč evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Vertikala X bo z deli začela v najkrajšem možnem času, končana pa bodo predvidoma avgusta prihodnje leto.

Najdaljši zipline v Sloveniji

Od septembra 2015 je z vrha skakalnice bratov Gorišek v Planici mogoče doživeti najdaljši spust po jeklenici v Sloveniji, kmalu pa bo prvo mesto najdaljšega ziplina prevzela Črna na Koroškem. Tovrstni spusti so magnet za turiste, kar dokazuje tudi zipline v Planici, kjer zabeležijo tudi krepko preko tisoč obiskovalcev mesečno. Črnjanska jeklenica bo potekala od Navrškega vrha do bližine kmetije Kogelnik, spust pa bo dolg kar tisoč metrov, poleg tega bo najvišja točka nad tlemi na dobrih 200 metrih.