Kljub negotovosti na Prevaljah v Leku minulo leto ocenjujejo kot zelo uspešno

Čeprav je usoda novega Lekovega obrata na Prevaljah zaenkrat še pod vprašajem, podjetje v Sloveniji širi nabor proizvodnje zdravilnih učinkovin za inovativna zdravila. V minulem letu so v Mengšu začeli proizvajati tri zdravilne učinkovine za inovativna zdravila, na Prevaljah pa so začeli proizvajati novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet Amoksiklav, ki je bolniku bolj prijazna.

»Družba Lek je v letu 2018 glede na zastavljene cilje poslovala zelo uspešno. Proizvedli so tri zdravilne učinkovine za inovativna zdravila, prav tako na njihovih lokacijah po Sloveniji že poteka proizvodnja nekaterih inovativnih zdravil, dokončali so razvoj in vložili številne dosjeje za zdravila na zahtevnih trgih in na slovenski trg lansirali pomembna zdravila,« so danes sporočili iz Leka. Dodajajo, da njihovi strokovnjaki sodelujejo pri mnogih raziskovalnih in razvojnih projektih, pri čemer se opirajo na nove tehnologije, inovacije, digitalizacijo in preoblikovanje. S tem po njihovih besedah Lek prispeva k uspehu globalne družbe in uresničuje dolgoročno vizijo Novartisa v Sloveniji, kar je ob svojem lanskem obisku v Sloveniji potrdil tudi predsednik uprave Novartisa Vas Narasimhan.

Kot smo na portalu e-Koroška nedavno poročali, pa je prihodnost novega Lekovega obrata na Prevaljah zaenkrat še v rokah Švicarjev. “V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral Novartisov nabor izdelkov v razvoju. Za našo novo tovarno na Prevaljah odločitev glede nadaljevanja izvedbe projekta doslej še ni bila sprejeta. Na podlagi zadnjih informacij s strani Novartisa lahko odločitev pričakujemo predvidoma v prihodnjih mesecih,” so nam pojasnili . Če bo torej Novartis ugotovil, da prevaljski obrat ne bo zadostil tržnih potreb farmacevtskega giganta, bo projekt ustavljen.

Iz Leka so danes sporočili tudi ključne poudarke iz poslovanja v letu 2018. Med drugim so na trg lansirali pomembna protivnetna zdravila, zdravila za uravnavanja holesterola, odpravljanje težav s prostato in zdravljenje motenj erekcije ter glivičnih obolenj. Pri ameriški Agenciji za hrano in zdravila (FDA) so za zdravilo z zdravilno učinkovino amantadine prvi vložili dosje in s tem pridobili šestmesečno generično ekskluzivno pravico prodaje na trgu ZDA. V letu 2018 je družba redno zaposlila 370 sodelavcev. Ob koncu leta 2018 je bilo v Leku 4085 redno zaposlenih, od tega jih ima 495 magisterij ali znanstveni doktorat. V zadnjih sedmih letih je bilo na novo zaposlenih več kot 2100 sodelavcev. V letu 2018 so z rastjo tržnega deleža, ki znaša 30,1 odstotka, utrdili položaj drugega največjega ponudnika generičnih zdravil v Sloveniji in v segmentu zdravil brez recepta okrepili vlogo tržnega vodje.

JP