‘Kje so dosežki ministra Papiča ob tako opevanem vizionarstvu na področju tehnologij in inovacij?’

Junija 2022 je premier Golob ob predstavitvi ministrske ekipe glede ministra dr. Igorja Papiča dejal: “Je vizionar na področju tehnologij in inovacij, kar pomeni, da resno računam, da bo dal pomemben zagon pri prenosu znanj iz znanosti in univerzitetnega sveta v realno življenje, ker mu je to pisano na kožo.«

 

 

Poslanka Alenka Helbl je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z dosežki na področju visokega šolstva, znanosti in inovacij.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

1. junija 2022 ste ob predstavitvi vaše ministrske ekipe glede ministra dr. Igorja Papiča, sprva ministra za izobraževanje, znanost in šport, povedali: »Dr. Igor Papič, kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport. Dr. Papič je moj dolgoletni kolega s fakultete. Skupaj sva bila asistenta, potem se nisva videla 30 let in zdaj se najine poti spet sekajo. Vmes je naredil izjemno kariero, bil je tako dekan Fakultete za elektrotehniko kot tudi rektor Univerze v Ljubljani. Bil je tudi izjemno mednarodno priznan in če kje, se to vidi po tem, da je bil že pred devetimi leti pobudnik tako imenovanih pametnih omrežij. To je pa tisto, o čemer zdaj vsi govorimo, cel svet, da bomo potrebovali, če bomo želeli obnovljive vire vključiti v preobrazbo energetskega sistema. Ampak on je bil pobudnik teh iniciativ v Sloveniji desetletje nazaj. Kar pomeni, da ni samo klasičen strokovnjak, univerzitetni učitelj, ampak je tudi vizionar. Vizionar na področju tehnologij in inovacij, kar pomeni, da resno računam, da bo dal pomemben zagon pri prenosu znanj iz znanosti in univerzitetnega sveta v realno življenje, ker mu je to pisano na kožo.«

24. januarja 2023, po reorganizaciji vlade je dr. Papič prevzel vodenje danes Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, vi pa ste o njem povedali: »Sedaj bo lahko dobil glavni poudarek ravno na področju povezovanja razvoja znanosti pa inovacij in industrije. Na tem namerava največ delati in verjamem, da je gospod Papič zelo primeren za to področje. Ne samo zato ker prihaja s področja tehnike in ker zelo dobro pozna visoko šolstvo, ampak zaradi tega ker je bil tudi v svojem akademskem delovanju vedno nek povezovalni člen za gospodarstvo. Ravno temu področju želimo dati večji poudarek, da se bo lahko znanosti in razvoju, v katerih smo Slovenci tudi v svetovnem merilu zelo uspešni, dalo tudi več konkretnih inovacij, ki se bodo prelile v gospodarske dosežke. Ta del nam je mogoče nekoliko šepal v preteklosti in verjamemo, da lahko samo skozi prenos inovacij v prakso dejansko dosežemo višjo dodano vrednost.«

Po dobrem letu dni ministrovanja dr. Papiča smo o njem v medijih brali naslednje:

–       Ob reorganizaciji vlade je prišel v spor s svojim dotedanjim državnim sekretarjem in sedanjim ministrom za vzgojo in izobraževanje dr. Darjem Feldo glede največje in najlepše pisarne na Masarykovi ulici 16.

–       Zaradi molka, neaktivnosti in ignorance pri odpravi plačnih nesorazmerij v visokem šolstvu so zaposleni na fakultetah stavkali, študijski proces je bil prekinjen, ministra dr. Papiča pa so pozvali k odstopu.

–       Zaradi suma ponarejanja listin in zlorabe položaja leta 2021 ga je doletela kazenska ovadba.

Če pogledamo zakonske spremembe, ki so posegle na področje visokega šolstva v času ministrovanja dr. Papiča pa lahko ugotovimo naslednje:

–       Po skrajšanem postopku, torej je šlo za manjše in nezahtevne spremembe, je bil na predlog ministrstva v državnem zboru sprejet en odlok.

–       Po skrajšanem postopku, torej je šlo za manjše in nezahtevne spremembe, je bil na predlog ministrstva v državnem zboru sprejet en zakon.

–       Po skrajšanem postopku, torej je šlo za manjše in nezahtevne spremembe, je bil na predlog koalicijskih poslancev sprejet en zakon.

–       Po rednem postopku je bil na predlog opozicijske stranke sprejet en zakon.

Glede na navedeno me zanima:

1.     Skozi katere njegove dosežke kot ministra se je pokazalo njegovo »vizionarstvo na področju tehnologij in inovacij«, ko ste napovedali 1. junija 2022?

2.     Skozi katere njegove dosežke kot ministra se je »znanosti in razvoju dalo več inovacij, ki so se prelile v gospodarske dosežke«, kot ste napovedali 24. januarja 2023?

3.     Kako ocenjujete dosedanje delo ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije?

4.     Kateri so po vašem mnenju glavni dosežki njegovega ministrovanja?