Kitajci v Bosch Mahle v prvi fazi 10 milijonov evrov vložka

Novi kitajski lastniki z obljubljenim nadaljnjim razvojem šmihelske proizvodnje turbopolnilnikov očitno mislijo resno. V prvi fazi nameravajo v podjetje vložiti 10 milijonov evrov.

Z vložkom želi kitajski kupec, podjetje Fountainvest Partners, povečati proizvodnjo z 2,5 na 3 milijone turbopolnilnikov letno, s čimer bi zrasel tudi promet podjetja. Lani je ta znašal skoraj 400 milijonov evrov, po ocenah Kitajcev pa bi lahko letos dosegel celo pol milijarde evrov. Kitajci torej držijo obljubo in, kot so napovedali ob prevzemu podjetja, želijo v šmihelsko proizvodnjo vlagati in jo naprej razvijati. V prihodnjih mesecih in letih pa lahko pričakujemo še kakšno finančno injekcijo s Kitajske, ki bo prispevala k razvoju lokacije v Šmihelu.

Podjetje Fountainvest Partners se ukvarja z investicijami v večja podjetja, kot je avstrijski BMTS. Trenutno upravljajo premoženje, vredno vratolomnih 4,5 milijarde dolarjev. To je približno polovica vrednosti slovenskega proračuna.

Kitajci so obdržali zaposlene

Kitajski investitorji iz Hongkonga so ob prevzemu naznanili, da nameravajo v podjetju obdržati vse zaposlene – teh je okoli 700. Tudi tega se očitno držijo, saj večjih kadrovskih premikov v Bosch Mahle Turbo Systems ni bilo zaslediti. Ko je lanskega januarja v javnost prišla novica o kitajski nameri prevzema podjetja, se je med slovenskimi delavci, ki v BMTS predstavljajo približno polovico vseh zaposlenih, porajala skrb za prihodnost delovnih mest. Če bi prišlo do odpuščanj, bi brez službe verjetno prej ostal Slovenec kot domačin, Avstrijec. Glede na to da kitajski investitor želi povečati proizvodnjo in promet podjetja, pa je v prihodnosti realna možnost tudi večjega dodatnega zaposlovanja, kar pa bo v Avstrijo privabilo še več slovenskih delavcev.

Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, je bil razlog za prodajo družbe, ki ima proizvodnje tudi v drugih državah sveta, prenizek trenutni obseg prodaje v primerjavi z večjimi konkurenti. Kljub temu da ima proizvodnja visoko izkoriščenost zmogljivosti in nadpovprečne stopnje rasti, se težje zoperstavljajo še večjim podjetjem. Da bo BMTS postala tako velika družba, kot narekujejo trenutni trgi, so potrebne še nadaljnje investicije. Bosch in Mahle pa nimata več interesa širiti skupne družbe, saj se bosta družbi raje vsaka posebej osredotočali v lastne investicije in razvoj.

NK