Kdo na Koroškem se podaja v boj za sedež v državnem zboru?

Politične stranke, ki se podajajo na parlamentarne volitve, smo povprašali o kandidatih na Koroškem. V javnosti se že dolgo pojavljajo različna imena, znana in manj znana, pojavljajo pa se tudi neresnične informacije o nekaterih lokalnih politikih.

Po nepričakovanem odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade se stranke pospešeno pripravljajo na zadnji sprint prepričevanja volivcev v svoj prav. Delo jim nekoliko otežuje še neznan datum volitev, vmes se vriva še ponoven referendum o 2. tiru. Kandidati za prihajajoče državnozborske volitve so pri večini resnih strank že načeloma znani, četudi neuradno, manjše oziroma manj vplivne in novoustanovljene stranke pa svoje kandidate še pridno skrivajo. Koroške volivce zanima predvsem to, koga bo možno v treh koroških volilnih okrajih na volilnem listku obkrožiti.

Kandidati SDS in SD znani v vseh treh dolinah

V vseh treh dolinah so, zaenkrat še neuradno, a zanesljivo, znani kandidati največje opozicijske stranke SDS. V Mežiški dolini bo nastopil Aleš Logar, direktor ravenskega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM), pred tem direktor Zavoda Kersnikova v Ljubljani, še prej pa direktor KMKC Kompleks. V Mislinjski dolini bo SDS-ov kandidat Andrej Breznik. Breznik je podjetnik, glasbenik, športnik in eden glavnih borcev za pravice s strani države ugrabljenih tako imenovanih  »koroških dečkov« iz Pameč pri Slovenj Gradcu. Volivci Dravske doline pa bodo imeli možnost obkrožiti mladega zgodovinarja Andraža Koželnika.

Tudi kandidati koalicijske stranke SD so že znani. V Mežiški dolini stranko zastopa Jani Prednik, občinski svetnik v Občini Ravne na Koroškem in svetovalec kmetijskega ministra Dejana Židana. V Dravski dolini je kandidatka Dominika Švarc Pipan, strokovnjakinja za mednarodno pravo, ki se je na televizijskih zaslonih večkrat pojavljala kot komentatorka arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško. V Mislinjski dolini bo na SD-jevi kandidatni listi Lucija Fink, ki ima izkušnje v marketingu.

Naknadno so svoje kandidate sporočili še iz stranke NSi in sicer v Mežiški dolini bo kandidat Andrej Otto, v Dravski Mojca Erjavec in Mislinjski Zvonka Marhat.

Nove stranke ostajajo skrivnostne

Iz stranke Levica so na naša vprašanja o kandidatih včeraj odgovorili, da bo v Mislinjski dolini nastopil zgodovinar Milan Mrđenović, na spletu bolj poznan kot presnojedec in promotor veganstva, v Dravski dolini pa Dorotea Pospihalj. V stranki DeSUS kandidatov še ne razkrivajo, so pa odgovorili, da bo v Dravski dolini zagotovo kandidiral aktualni poslanec Benedikt Kopmajer. Od aktualnih poslancev se bo najverjetneje med kandidati v Mežiški dolini pojavil tudi Anton Danilo Ranc iz vladne SMC.

Druge stranke ostajajo skrivnostne. Predvsem so skrivnostne nove stranke, ki naj bi predstavljale neko alternativo, nove obraze, sredino in neodvisnost od »stricev iz ozadja« in »starih sil«. A nekatere nove, »sredinske« stranke javnosti niso predstavile niti svojega strankarskega programa, kaj šele kandidatov. Lista Marjana Šarca je še vedno popolna uganka, svoj program s kandidati bodo predstavili šele 14. aprila, glede na številne javnomnenjske raziskave pa naj bi trenutno uživali najvišjo podporo volivcev.

Neresnice in govorice o novih obrazih na državnozborskih volitvah

Na Koroškem pa so se v zadnjih mesecih pojavljali govorice, da naj bi se na državnozborske volitve podali še županji Romana Lesjak in Marjana Cigala, obe na Šarčevi listi, in za Dobro državo ravenski podžupan in predstavnik Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. Nobena od teh trditev ni resnična, vsi zaenkrat ostajajo stran od državne politike. Je pa Lesjakova zaupala, da bo ponovno nastopila na jesenskih županskih volitvah, kjer ji uspehi niso tuji.

JP