Kdo je Evgeny Zotov, ki kupuje Rimski vrelec?

Kot smo na našem medijskem portalu že poročali, je za nakup kompleksa Rimski vrelec v Kotljah prišla ena ponudba in sicer podjetja IGG-SL d.o.o. iz Slovenj Gradca, ki je v lasti Evgenya Zotova. Podjetje IGG je kratica za Israeli Investment Group, vendar je očitno Izrael le v naslovu podjetja, sicer je lastnik te družbe državljan Ruske federacije iz kraja Stary Oskol. Za nakup je podjetje ponudilo več kot je bila izhodiščna cena, IGG-SL bi bilo pripravljeno odšteti za ves kompleks 407.952 evrov, medtem ko je bila izhodiščna cena določena v višini 300.000 evrov brez davka. Seveda pa je do sklenitve pogodbe še daleč. Zotovo podjetje v Slovenj Gradcu, ki je bilo vpisano v sodni register 14. avgusta lani z osnovnim kapitalom 50 tisoč evrov, je registrirano za razvoj in investiranje.

Evgeny Zotov v Sloveniji ni poznan, v državah nekdanje Jugoslavije pa lahko zasledimo njegovo ime in mediji ga večinoma ne obravnavajo v najlepši luči. Zotov je na čelu Israeli Investment Group od Republike srbske kupoval 64,99 odstotkov državnega podjetja Rudnik železa Ljubija, vlada je nakup deleža odobrila, narodna skupščina pa za ta nakup pred leti ni dala zelene luči.

V Republiki srbski, kjer je Evgeny Zotov začel balkansko poslovno kariero, mediji Zotova imenujejo “kontroverzni biznismen”. Foto: klix.ba

Zotov ima povezave z nekaterimi politiki v Republiki srbski, bosanska Radio televizija BN pa je poročala, da za to firmo sploh ne stoji kakšen izraelski kapital in da je Izrael samo v naslovu. Zotov je prišel v Republiko srbsko pred kakšnimi desetimi leti in se je povezal s podjetnikom Mirkom Čolovićem, ki je bil tudi predsednik enega lokalnega odbora stranke SNSD (Zveza neodvisnih socialdemokratov), katere vodja je predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je bil od leta 2010 do 2018 tudi predsednik te bosanske entitete. Čolović v srbskih in bosanskih medijih večinoma nastopa na straneh namenjenih kriminalu, Dodik in  Čolovićem pa sta se razšla že pred leti.

V povezavi z Zotovom pa se v Republiki srbski omenja tudi Željko Kovačević, ravno on naj bi bil tisti, ki je tega ruskega podjetnika pripeljal v Republiko srbsko. Kovačević je bil pred leti  minister za energetiko v tej republiki,  tamkajšnji mediji pa ga omenjajo večinoma zaradi korupcijskih poslov in je stalen gost na straneh črne kronike.

Na Koroškem pa bo gotovo tudi zanimivo spremljati, kdo je bil tisti, ki je Zotovu povedal, da na tej zemeljski obli obstaja tudi Koroška.

MP