Katarina Wakounig-Pajnič predstavlja v Avstriji Slovenijo

Pred enajstimi leti se je 42-letna mmag. Katarina Wakounig-Pajnič iz Slovenije preselila na avstrijsko Koroško, v Kotmaro vas/Köttmannsdorf, nad levim bregom Drave. Pred sedemnajstimi leti se je namreč njena pot srečala s potjo znanega koroškega slovenskega novinarja Bojana Wakouniga, ki izhaja iz številne slovenske zavedne Kovačeve rodbine iz Mlinč/Müllnern v bližini Žitare vasi/Sittersdorf v Podjuni.
Katarina, ki je po maturi na gimnaziji v Kočevju diplomirala in magistrirala na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani in je pred selitvijo na Koroško delala ob predsedovanju Slovenije v EU v parlamentu, nato pa na Statističnem uradu Republike Slovenije, in Bojan sta si v Kotmari vasi uredila dom. Imata dva otroka: sina Gorazda in hčerko Živo. Oba govorita slovensko. Koroška me je prijazno sprejela, pove Katarina. Za to se je potrudila tudi sama. Ob delu v znani mednarodni večjezični Odvetniški pisarni Grilc, Vouk, Škof, je že od leta 2011 sekretarka društva »Naš otrok«, ki upravlja dvojezični otroški vrtec Mohorjeva v Celovcu, dejavna pa je hkrati v Slovenskem prosvetnem društvu SPD Gorjanci v domači Kotmari vasi. Je tudi ustanoviteljica slovenskih portalov Avstrijska Koroška na Facebooku, Instagramu, spletni strani in na YouTubu.
Katarina Wakounig-Pajnič je tudi urednica in predstavlja v Avstriji Slovenijo. Že leta 1974 je celovška oglaševalska agencija Centropa Werbung začela izdajati turistični vodnik z imenom Žurnal Alpen Adria, ki povezuje trojezično območje med Alpami in Jadranom. Zanj pravijo, da je eden od najbolj znanih in priljubljenih turističnih vodnikov za goste iz Koroške, Slovenije, Italije in drugih držav, saj je prikupno oblikovan in trojezičen. Tak način obveščanja je v sedanjih korona časih še posebej aktualen. V Žurnalu lahko najde vsakdo sto in eno idejo za izlet. Naklada je visoka, saj izhaja v 10.000 tiskanih izvodih, ki jih je mogoče brezplačno dobiti v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici in seveda v Sloveniji v gostinskih in turističnih objektih, v informacijskih centrih, v turističnih agencijah in organizacijah ter ustanovah, kamor zahaja več ljudi. Tudi v frizerskih salonih in na vlakih. S pomočjo računalnikov in mobilnih telefonov je dostopna tudi Žurnalova spletna stran Home – ALPEN-ADRIA JOURNAL in brezplačno za branje in brskanje za idejami za izlete Žurnal Alpen-Adria_Journal_2021-2022. Katarina je zadnja leta ena od urednic Žurnala in se prav sedaj končujejo še zadnji detajli z novo številke, ki bo predvidoma izšla konec meseca maja. Slovenija se tudi tokrat predstavlja- žal zaradi korone v precej manjšem obsegu kot v prejšnjih letih.
Katarininih dejavnosti za predstavljanje Slovenije v Avstriji pa ni konca – je tudi predstavnica Magazina Villach im Fokus v Avstriji. Z aktivno predstavitvijo na avstrijskem trgu Katarina meni, da bodo partnerji in gostje iz Avstrije prišli v Slovenijo. Sedaj je pravi čas za predstavitev v Avstriji preko pomladne, visoke poletne in do jesenske sezone. Zakaj sodelovati in oglaševati v Avstriji z magazinom Villach im Fokus? Katarina opisuje, da Magazin Villach im Fokus v Avstriji zaobsega območje regije Villach/Beljak z več kot 100.000 prebivalci in dežele Koroške s skoraj 600.000 prebivalci, ima skupen doseg okoli 40.000 oseb s tiskano in online-izdajo, je za bralce brezplačen in vsaka izdaja ostaja na spletu za stalno: https://www.villachimfokus.at/blaettern/. Območje Beljaka je namreč blizu Slovenije in tu živi prebivalstvo z dobro kupno močjo, ki obiskuje Slovenijo. Katarina Slovenijo v Magazinu Villach im Fokus uspešno predstavlja v Avstriji že drugo leto https://www.villachimfokus.at/category/servus_srecno_ciao/.
https://alpen-adria.info/alpen-adria_2021-2022/alpen-adria-2021-2022_pdf.htmlhttps://alpen-adria.info/
Rok prijave za naslednjo številko je že pred vrati – 20.5.2022
Kdor želi sodelovati s Katarino, naj svoje želje in namere sporočiti na elektronski naslov [email protected] ali po telefonu 0043 699 126 05 124, pravi Katarina Wakounig-Pajnič, ki je tudi članica Društva slovenskih turističnih novinarjev in je tako tudi na ta način povezana z rodno deželo Slovenijo.
Kontakti: