Karmen Furman: Vlada naj upošteva stroko in civilno družbo ter ustavi izgradnjo vetrnic na Pohorju

Poslanka SDS Karmen Furman je na včerajšnji novinarski konferenci spregovorila o projektu izgradnje vetrnih elekrarn, ki posegajo v Pohorje kot eno izmed najbolj ohranjenih naravnih območij v Sloveniji.

 

 

Kot je povedala poslanka Karmen Furman, občane pohorskih občin, predvsem pa občine Slovenska Bistrica, sedaj upravičeno razburja projekt, ki bi to območje, ki med drugim spada tudi pod zaščiteno območje Nature 2000, povsem uničil in degradiral. Gre za projekt investitorja Energija na Veter, ki na območju Bistriškega Pohorja, natančneje na območju Treh Kraljev, Areha in Rogle, načrtuje izgradnjo 56 vetrnih elektrarn. 

Poslanka Furman je poudarila: “Z vidika varovanja narave gre za povsem nedopusten projekt, s katerim se posega in uničuje del pohorske narave, ki so jo skozi stoletja soustvarjali naši predniki. Povsem nerazumna pa je tudi namera Ministrstva za naravne vire in prostor, da investitorju pri pospešitvi takšnega projekt celo pomaga.”

“A projektu praktično nasprotujejo vsi, ki v okolju, kjer bi bile vetrnice postavljene, tudi živijo”, je opozorila Karmen Furman. “Občinski svet občine Slovenska Bistrica je projekt izgradnje vetrnic na Pohorju zgolj v tem letu obravnaval že na dveh sejah, kjer so svetniki projektu obakrat izrekli odločen ne. Podobno kot bistriški občinski svet, so se proti projektu izrekli tudi svetniki v občini Ruše.”

Ker kljub ostremu nasprotovanju krajanov in stroke, ki jasno opozarja, da so takšni posegi za Pohorje nesprejemljivi, saj bodo uničili enega najvrednejših naravnih in vodovarstvenih območij v Sloveniji, na pristojnem Ministrstvu za naravne vire in prostor nadaljujejo s postopkom, je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke vložila zahtevo za sklic izredne seje Odbora za infrastrukturo.

“Pričakujemo, da bo vlada, ki je na oblast prišla s parolami o tem, kako bo upoštevala stroko in sodelovala s civilno družbo, v tem primeru od besed prešla k dejanjem in ustavila projekt, ki mu tako stroka kot civilna družba ostro nasprotujeta”, je na novinarski konferenci zaključila poslanka Karmen Furman. 

Služba za odnose z javnostmi SDS