‘Kar so ljudje izvolili, to imajo’

Gospod Lojze Dolinar, bivši profesor na Slovenski gimnaziji v Celovcu, je bil pred dvema letoma imenovan za podžupana mesta Celovec. V pogovoru za naš portal je povedal, kako se počuti na tej funkciji, kaj pričakuje od volitev za deželni zbor, kaj meni o energetski krizi, vojni v Ukrajini, trenutnih aktualnih temah v Sloveniji, polpretekli zgodovini Slovenije ter prihodnosti Slovencev na avstrijskem Koroškem.

 

 

E-Koroška:  Pred dvema letoma ste postali podžupan mesta Celovec. Kako se počutite v tej funkciji?

Dolinar: Človek se navadi na marsikaj. Glede na to, da sem pred dvema letoma skočil v mrzlo vodo, se zdaj v omenjeni funkciji kar dobro počutim.

E-Koroška: Ste uspeli uresničiti cilje, ki ste si jih ob začetku mandata postavili?

Dolinar: Zagotovo vseh še ne. Saj projekti, ki tečejo, so dolgoročnega značaja, vesekakor pa se zadeve odvijajo v pravo smer.

E-Koroška: Ste tudi referent za zaščito okolja in energijo mesta Celovec. Kakšne so smernice za ogljično nevtralnost v prihodnosti v mestu Celovec?

Dolinar: Glede ogljične nevtralnosti dosegamo že danes cilje, ki bi jih morali doseči leta 2028. Zato nam je bilo kot edinemu mestu v Avstriji dodeljeno priznanje EU-Cities Mission.

E-Koroška: V zadnjem obdobju se je cena energentov zelo povečala. Kaj bi svetovali gospodinjstvom, ki se ubadajo s to težavo? Kako te probleme rešuje mesto Celovec?

Dolinar: Visoke cene energentov bazirajo predvesem na »merit-orderju«. Ko bo Evropska unija regulatorno odpravila oz. posegla v ta dogovor, bo tudi možnost špekulacije zmanjšana in se bodo cene znižale. V Celovcu je STW, ki je dobavitelj elektrike, zaradi nastajajočih socialnih razmerij, ceno elektrike zvišala od vseh avstrijskih dobaviteljev najmanj. Zato predlagam, da si gospodinjstva dobro ogledajo ponudbo, ki je na trgu.

E-Koroška:  Katero vrsto ogrevanja bi priporočili ljudem v prihodnjem obdobju?

Dolinar: Vsekakor priporočam montažo solarnih celic, kjer je to seveda možno. Ta energija je dobesedno božji dar in se investicija pokrije v nekaj pičlih letih.

E-Koroška:  Kako se bo spremenilo pri pogonskih gorivih pri osebnih avtomobilih? So prihodnost električni avtomobili?

Dolinar: Vse gre v to smer, čeprav danes še ne vemo, od kod bomo jemali toliko elektrike, kot jo bomo po vseh izračunih potrebovali.

E-Koroška:  Pristojni ste tudi za čezmejno sodelovanje in mreženje v alpsko-jadranskem (Alpe-Adria) prostoru. Kako poteka to sodelovanje?

Dolinar: To sodelovanje je dobro, trudim pa se, da bi bilo še boljše. Podpisali smo mestno partnerstvo oz. pobratenje s Koprom, sodelovanje z občino Brda je odlično, sodelujemo z Novo Gorico pri pripravah ob dogajanju okoli Evropske glavnega predstolnice kulture 2025, sodelujemo na področju shranjevanja električne energije, na področju e-car sharinga itd.

E-Koroška: Trenutno je tu na avstrijskem Koroškem najbolj aktualna tema volitve za Deželni zbor Koroške. Kaj pričakujete od teh volitev pri vaši stranki Team Kärnten?

Dolinar: Upam in želim si, da bo Franc Jožef Smrtnik s svojo kandidaturo uspel in da bo postal poslanec v koroškem Deželnem zboru.

E-Koroška: Menite, da mu bo uspelo priti v Deželni zbor?

Dolinar: To bomo videli v nedeljo! Po vseh javnomnenjskih analizah mu bo uspelo!

E-Koroška: Pred kratkim sem bil na predstavitvi knjige vaše matere Jelke Mrak Dolinar ‘Brazde mojega življenja’, kjer ste predstavili usodo vaše družine, ki je trpela tako pod fašizmom, nacizmom in komunizmom. Kako gledate na tiste dogodke in trpljenje vaših bližnjih danes, z določene časovne razdalje?

Dolinar: Vsak ima svojo življenjsko zgodbo, svojo življenjsko usodo in svojo življenjsko zgodovino. To je treba spoštovati! Truditi pa se moramo, da se rane, krivice in
ponižanja, ki so bila storjena, ne pomedejo pod mizo. Te rane je treba očistiti, da se lahko tudi zacelijo, sicer bomo to breme nosile še naslednje generacije.

E-Koroška: Mene je impresioniralo predvsem to, da vaša mama svojih ‘rabljev’  ki so jo po vojni za dolga leta zaprli, ni obsojala, ampak je za njih molila. To so zmožni le redki. Kako se spominjate svoje matere?

Dolinar: To je bila njena veličina! Bila je izredno velik humanist in od nje sem se
ogromno naučil.

E-Koroška: Po vojni so iz Slovenije odšli tudi mnogi intelektualci, bogati kmetje, premožni ljudje, nekateri so bili ubiti. V Sloveniji pa se je nekako pojavila nova, ‘leva buržoazija’, ljudje, ki so nekako po določenih političnih zaslugah zavzeli mesta prejšnje ‘elite’. Tudi vaša družina je bila izgnana, vi ste tu v Avstriji naredili izjemno kariero, ste prvi slovenski podžupan Celovca. Kaj je Slovenija izgubila z odhodom teh ljudi po vojni?

Dolinar: V Sloveniji je bila po vojni zdesetkana cela generacija ljudi. Mnogi so šli v tujino, drugi pa ležijo po raznih breznih; saj je Slovenija eno samo masovno grobišče. Če si ogledamo, kako so preživeli v tujini, predvsem v ZDA in Argentini, uspeli, si upam trditi, da bi z njimi Slovenija danes izgledala drugače.

E-Koroška: Stanje glede slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem vse slabše. Nekatere šole se ukinjajo, prav tako je manj duhovnikov. Povedali ste, da je osnova župnik-šola-učitelj, teh pa vse bolj primanjkuje. Ste kljub temu optimist za bodočnost?

Dolinar: Z narodnostnega vidika smo na robu propada! Asimilizacijski procesi, kot smo jih bili vajeni včasih, smo več ali manj premostili, pojavili pa so se drugi izzivi, ki nas nič manj ne zaposlujejo. Globalizacija, lagoden in brezsrčen odnos do slovenstva in polarizacija slovenske družbe, nas dobesedno uničujejo.

E-Koroška: Poglejmo še nekatere aktualne teme v Sloveniji. Slovenska vlada je pred kratkim ukinila Muzej slovenske osamosvojitve. Kaj menite o tem?

Dolinar: Prav to je tisto, kar sem zgoraj omenil. Če politični vodstveni kader nima državotvornega razmišljanja, odnosa in spoštovanja, se pač žal dogajajo take stvari. Kar so ljudje izvolili, to imajo. V demokraciji pač je tako, vsaj do novih volitev!

E-Koroška: Veliko problemov je tudi v zdravstvu, v Ljubljani smo pred kratkim videli dolge čakalne vrste za zdravnike. Zdravstvo v Avstriji je urejeno, je kombinacija zasebnega in javnega zdravstva. V Avstriji to funkcionira, v Sloveniji žal ne, zakaj?

Dolinar: Menim, da gre za sistemsko zadevo, ki jo očitno nobena vlada ne more
spraviti v red. V Avstriji imamo hišnega zdravnika, h kateremu grem v ordinacijo, kadar želim oz. je to potrebno. Vsekakor ni čakanja po več mesecev, da pridem lahko na pregled. Ob akutnih primerih pa so vsak dan na razpolago urgentne ambulante v bolnicah. Prideš tja, počakaš, da si na vrsti, in pregled je opravljen.

E-Koroška: Veliko razhajanja je tudi pri opredelitvi oziroma politiki do vojne v Ukrajini. Kdo je po vaše tu agresor in kdo žrtev?

Dolinar: Vojno v Ukrajini je začela Rusija iz razloga denacifikacije in drugih pravljic. Ukrajina ima vso pravico, da se brani, poleg tega pa tudi, da si izbira svoje
zaveznike po svoji volji in presoji.

E-Koroška: Ste morda videli proslavo ob kulturnem prazniku, kjer je ob koncu proslave na oder nepovabljena stopila pisateljica Svetlana Makarovič? Kako komentirate to njeno dejanje?

Dolinar: Če na proslavi ob kulturnem prazniku dobi »kulturnik« za svoj podel nastop, kakršen je bil od Makarovičeve, svoj oder, se lahko upravičeno sprašujem, če smo še normalni!!

E-Koroška: V Sloveniji se na levici pred vsakimi volitvami pojavi nova stranka z ‘novim’ obrazom, ki prepriča volilce. Vsem je več ali manj skupno to, da ne želijo sodelovati s stranko SDS oziroma Janezom Janšo. Kako bi to komentirali? 

Dolinar: Očitno velik del naroda vedno spet naseda isti lažnivi dikciji levice. Janezu Janši so nalepili na čelo nalepko, da je kriminalec in s tem v Sloveniji očitno na volitvah uspeš. Osebno menim, da je velik del slovenskega naroda politično popolnoma nezrel, kar opazim tudi v različnih diskusijah, ki jih imam z ljudmi.

E-Koroška: Kaj mislite o izrazih ‘Smrt Janšizmu’, ki je reden del vokabularja mnogih slovenskih levičarjev, tudi nekaterih intelektualcev?

Dolinar: Prepričan sem, da bi v Avstriji ob takem, tako za osebno varnost kot za demokracijo izredno nevarnem hujskanju, že zdavnaj poseglo po uradni dolžnosti državno tožilstvo.

E-Koroška: Zdi se, da v Sloveniji mnogi levičarji ne ločijo med moderno, desnosredinsko stranko in pa skrajno desnico. Kako bi jim obrazložili razliko?

Dolinar: Najprej je treba imeti spoštljiv odnos do demokracije in njenih mehanizmov. Priti za vsako ceno na »demokratično« oblast in se ob tem posluževati nedemokratičnih mehanizmov, je nedopustljivo. Osebno imam spoštljiv odnos do vseh demokratično izvoljenih strank, tudi če se z njihovim programom ne strinjam. Politika je zame dialog in kako v tem dialogu za narod doseči kar najboljše rešitve.

E-Koroška: Kako gledate na prihodnost Slovenije, predvsem v političnem smislu?

Dolinar: Slovenijo vidim v prihodnosti, kot tudi ostale male evropske države, pred velikimi izzivi. To so predvsem okoljevarstveni, energetski, demografski in kulturno-narodnopolitični izzivi, kjer gre predvsem za to, ali bomo obstali in kako bomo obstali. V slovenski politiki pa si želim predvsem več strpnosti, dialoga in tolerance.