»Kakšen telefon imaš? Mi posodiš polnilnik?«

Ali je tudi na Koroškem več mobilnih telefonov, kot pa je prebivalcev? Najbrž, kajti za Slovenijo kažejo podatki, da imamo 2,4 milijona mobilnih uporabnikov, Slovencev pa nas je le dobra dva milijona. Gotovo pa smo se vsi uporabniki mobilne telefonije te dni razveselili novice iz zadnjega zasedanja Evropskega parlamenta, ko so poslanci naložili Evropski komisiji, da najkasneje do letošnjega julija pripravi izboljšana pravila o enotnem polnilniku.

Pogosta vprašanja »Kakšen telefon imaš? Mi posodiš polnilnik?« bi morala počasi postali preteklost, kajti poslanci so se zavzeli za obvezno uvedbo enotnega polnilnika za vse mobilne naprave. Skupni polnilnik za vse naprave pa bi konec koncev pomenil tudi znatno zmanjšane elektronskega odpada. Po ocenah se na svetovni ravni ustvari približno 50 milijonov metrskih ton elektronskih odpadkov na leto, v povprečju več kot 6 kg na osebo. V Evropi je bilo skupno ustvarjenih elektronskih odpadkov v letu 2016 12,3 milijona ton, kar je povprečno 16,6 kg na prebivalca. Kratka življenjska doba nekaterih naprav vodi tudi do več elektronskih odpadkov.

Evropski poslanka Romana Tomc, ki je tudi vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, pravi: “Razprava o enotnem polnilniku je dokaz, da znamo prisluhniti ljudem v čisto konkretnih zadevah. Vendar se stvari vlečejo predolgo. Če o polnilniku razpravljamo 10 let, nam ljudje povsem upravičeno očitajo, da smo neučinkoviti in da smo preveč pod vplivom multinacionalk, ki jim te spremembe niso v interesu. Z uvedbo enotnega polnilnika bi v prvi vrsti olajšali delo in življenje uporabnikov. Ker odvržemo za kar 51 tisoč ton polnilnikov, bi uvedba enotnega modela imela zelo pozitiven vpliv tudi na okolje, standardizacija polnilnikov pa bi lahko prinesla velike finančne prihranke tako za običajne potrošnike kot tudi za poslovne subjekte. Upam, da bo ta pobuda čim prej dobila epilog in bomo prebivalcem EU pokazali, da znamo biti učinkoviti in neodvisni.”

Romana Tomc:”Razprava o enotnem polnilniku je dokaz, da znamo prisluhniti ljudem v čisto konkretnih zadevah. Vendar se stvari vlečejo predolgo.”

NK