Kako smo volili na Koroškem? Pahor že v prvem krogu

Tudi na Koroškem smo seštevali in analizirali prvi krog volitev za predsednika države, in stanje je več ali manj podobno kot v drugih delih države. V treh koroških volilnih okrajih, ki spadajo v peto volilno enoto Celje, je slavil Borut Pahor. Po neuradnih in še ne dokončnih rezultatih je Pahor dobil največji odstotek na Ravnah na Koroškem (54,24 %), v okraju Radlje ob Dravi in Slovenj Gradcu pa 51,31 odstotka.

Marjan Šarec je največji odstotek dosegel v Slovenj Gradcu, kjer je prejel 24,13 odstotka glasov, v  Mežiški dolini oziroma okraju Ravne na Koroškem pa je padel pod 20 odstotkov (19,80 %). V Radljah ob Dravi je za Šarca glasovalo 22,47 odstotka volivcev.

Kandidatka SDS Romana Tomc je bila tudi na Koroškem krepko na tretjem mestu in je v okraju Ravne presegla svoje povprečje na državni ravni – prejela je 14,37 odstotka glasov. V Radljah ob Dravi je dobila 13,49, v Slovenj Gradcu pa 13,23 odstotka glasov.

Ljudmila Novak je bila v vseh okrajih na Koroškem pod svojim republiškim volilnim izidom, v Slovenj Gradcu je padla pod 5 odstotkov (4,48 %), na Ravnah je prejela 5,63 odstotka in v Radljah ob Dravi 5 odstotkov glasov.

Tudi na Koroškem je bila volilna udeležba slabša kot leta poprej. Največ volivcev je prišlo na volišča v okraju Slovenj Gradec, to je 47,15 odstotka, najmanj v okraju Ravne na Koroškem (43,21 %), v okraju Radlje ob Dravi pa je bila udeležba 43,90-odstotna.

JP