Kadrovska stiska v mežiški zdravstveni postaji

Ob odhodu osebne zdravnice Špele Resnik, dr. med., se kadrovska stiska v mežiški zdravstveni postaji nadaljuje. Krajani so nestrpni, ker jim nezadostno število zdravnikov podaljšuje čakalne vrste, obenem pa so žalostni zaradi odhoda zdravnice. Iz Zdravstvenega doma Ravne pa sporočajo, da bo kadrovska problematika v Mežici rešena do konca leta.

Mladi zdravniki raje brezposelni kot pa na podeželju

Javno so Mežičani protestirali in nasprotovali odhodu osebne zdravnice dr. Špele Resnik, pojavilo se je celo zbiranje podpisov proti njenemu odhodu, seveda brez kakršnihkoli učinkov.

Januarja je namreč dr. Resnikova napovedala svoj odstop, svojo kariero v mežiškem zdravstvenem domu pa je zaključila pred nekaj tedni. Krajani so takoj opazili poslabšanje storitev v čakalnih vrstah in slabše obravnave, kar so tudi javno izražali po raznih družabnih omrežjih. V Zdravstvenem domu Ravne so z iskanjem novega zdravnika za ZP Mežica pričeli takoj, ko je Resnikova napovedala odstop, torej januarja, vendar razpisi niso obrodili sadov.

Problematika pomanjkanja zdravnikov že nekaj časa pesti celotno državo, težave imajo predvsem ruralna okolja. Zanimivo je, da mladi zdravniki raje nekaj časa počakajo na zavodu za zaposlovanje in dobijo službo v urbanem okolju ali bolnišnici, kot pa da bi se prijavili na razpis denimo v Mežici.

Dolgoročna rešitev v Mežici bo znana konec leta, do takrat bo treba potrpeti

Trenutno v Mežici še vedno obratujeta obe ambulanti, vendar po spremenjenem režimu. V eni ambulanti delo opravlja specializantka družinske medicine Tadeja Turšič, dr. med., v drugi pa vsak dan nekdo drug. Ob ponedeljkih dela Anja Čas Rogina, dr. med., ob petkih pa Maruša Lesjak Triplat, dr. med.; obe sta specializantki družinske medicine. Od torka do četrtka pa v Mežico prihajajo, tako kot jim veleva mesečni razpored, zdravniki iz drugih, bližnjih ambulant.

Iz ZD Ravne sporočajo, da je to optimalna rešitev za takšne razmere, ko primanjkuje kadra. Zagotavljajo pa tudi, da bo dolgoročna rešitev v mežiški zdravstveni postaji znana približno do konca leta, ko bosta ambulanti prevzeli specialistki družinske medicine.

Izboljševanje komunikacij – omejevanje telefonskih klicev

Vodstvo že nekaj časa načrtuje izboljšanje možnosti komunikacije v ambulantah. To bodo storili tako, da bodo omejili telefonsko dosegljivost. Ocenjujejo, da bodo zmanjšali delež neodgovorjenih klicev s tem, da jih bodo sprejemali samo od 7.00 do 9.00 in od 12.00 do 14.00 v dopoldanskih ambulantah in od 13.00 do 15.00 ter od 18.00 do 20.00 v popoldanskih ambulantah. Tako bi razbremenili telefone v določenem času delovanja ambulant in zagotovili nemoteno delo zdravnikov ter medicinskih sester oziroma bratov. Seveda pa bodo brez omejitev dosegljivi za nujne klice na številki 112.