Jutro, ko namesto budilk zazvenijo pihalni orkestri

V praznično jutro so nas, tako kot vsako leto, prebudila pihala in trobila. Številni koroški pihalni orkestri so se na pot po krajih podali že zelo zgodaj, ko večina ljudi na dela prost dan še spi. Korošci pa imamo to srečo, da prebujanje ob pihalnih orkestrih ni težko, saj zaigrajo izjemni pihalni orkestri, ki prejemajo številne nagrade tako na domačih kot tudi na tujih tleh.

Praznik, ki so ga praznovali le najbolj pogumni

V spomin na žrtve krvavih delavskih demonstracij pred več kot 120 leti v Chicagu, kjer se je delavski razred boril za uvedbo osemurnega delovnika, je prvi maj praznik delavstva v številnih državah. Sprva so ga širile večinoma socialistične stranke, pozneje se je temu pridružil celoten proletariat. Praznik pa je bil po uvedbi šestojanuarske diktature celo prepovedan; nekaj časa so ga praznovali celo ilegalno, kar je v svojih delih zapisal tudi Prežihov Voranc.

»V stari Avstriji delavstvo prvega maja ni smelo praznovati, kakor ga mi danes praznujemo. Praznovati so si ga upali le najbolj pogumni ljudje.« Prežihov Voranc, Prvi maj

Ko pogorijo kresovi, se zbudijo godbe

Na dela prost dan zjutraj namesto budilke budijo budnice pihalnih orkestrov. Na Koroškem imamo kar nekaj izjemnih orkestrov, ki so v času svojega delovanja prejeli številna priznanja in nagrade. Denimo Pihalni orkester železarjev Ravne se lahko pohvali z več kot 20 odličji, med drugim so dosegli tudi visoke rezultate na svetovnih prvenstvih. Ravenske godbenike je zaznamoval tudi dirigent Alojz Lipovnik, prejemnik častnega prstana Zveze slovenskih godb, kar potrjuje kakovost koroških glasbenikov. Če orkester vodi vrhunski dirigent, so lahko tudi rezultati vrhunski; pod taktirko Lipovnika si je ravenska godba dvakrat priigrala zlato medaljo na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem. Med drugim je Lipovnik opravljal tudi funkcijo ravnatelja Glasbene šole Ravne, katere plod je večina koroških vrhunskih glasbenikov, danes pa Alojz dirigira Pihalnemu orkestru Šentjanž pri Dravogradu.

Prav tako ne smemo pozabiti na orkestre, ki s svojo glasbo budijo po preostalih občinah na Koroškem. Pihalni orkester rudnika Mežica se lahko pohvali z več kot desetimi odličji na velikih tekmovanjih, prav tako prevaljski, radeljski in slovenjgraški orkester, ki so na različnih srečanjih in tekmovanjih velikokrat potrdili svojo kakovost.

NK