Jutri še uradno smučarsko slovo Tine Maze

Jutri se v Mariboru od izjemne smučarske kariere poslavlja Tina Maze, Črnjanka, gotovo najboljša smučarka vseh časov v Sloveniji in tudi v svetu. To bo dogodek, praznik slovenskega smučanja, in čeprav je Smučarska zveza Slovenije želela to slovo nekoliko zagreniti, se bo slovenska javnost od Tine na pohorskih strminah poslovila na veličasten način. Prav tako se bo v okviru tekmovanja za zlato lisico lahko s poslovilnim nastopom tudi Tina zahvalila slovenski publiki, ki jo je zvesto spremljala ob njeni izjemni smučarski poti.

Imenitna kariera, številni rekordi

Širša slovenska in tudi svetovna športna javnost je Tino Maze spremljala vse od leta 2000, ko je začela tekmovati v svetovnem pokalu, Korošci pa smo njene nastope in zmage v vseh kategorijah lahko spremljali že veliko prej, ko je od malih nog kazala izjemen talent. Smučarsko je rasla na smučiščih Vodovodi in Kogelnik v Črni na Koroškem, in seveda na Peci, kjer so Črnjani in drugi koroški smučarji veliko trenirali. Ko je prvič tekmovala v tekmah FIS, je le v dveh dneh dosegla drugo in prvo mesto, in to s startnima številkama 121 in 125.

Tina je v svoji karieri osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, s čimer je postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije in seveda ena najboljših smučark na svetu sploh. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Postavila je »svetovni rekord« po številu točk, ki velja tako za moške kot ženske – 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala. V tisti izjemni in prelomni sezoni je posnela tudi pesem Moja pot je moja odločitev, s katero je predstavila  svoj življenjski credo. Tako v preteklosti kot tudi v prihodnosti.

Prelomnica: odločitev o lastni ekipi Team to aMaze

Eno od prelomnih let je bilo leto 2008. Številne menjave ekip so jo skoraj prepričale, da konča svojo smučarsko kariero. Ampak iz tega je nastala briljantna ideja. Takrat sta skupaj s trenerjem Andreo Massijem ustanovila zasebno ekipo, imenovano Team to aMaze, in ubrala novo, drugačno pot, pot izjemnih uspehov, zlatih olimpijskih medalj in zlata s svetovnih prvenstev. Od takrat, ko sta z Andreo zasnovala svojo ekipo, se Tina domov, v Črno, ni nikoli vrnila brez medalje. Tej majhni ekipi je z minimalnimi sredstvi uspelo doseči maksimalne rezultate. Ob  Massiju je Tina spoznala, da je velika razlika med biti drugi ali pa biti zmagovalec – in postala je izjemna zmagovalka.

Tina je blagovna znamka Slovenije, seveda tudi Črne, ki je nanjo izjemno ponosna. Črna je znana tudi po medvedu v votlini v centru kraja, in oba, Tina in medved, sta tudi glavna junaka ljubke slikanice Tina in medvedja moč, ki je nastala izpod peresa koroškega pisatelja Primoža Suhodolčana, in pripoveduje o moči, vztrajnosti, pogumu, potrpežljivosti, volji in trdem delu.