Jože Marketz uradno novi krški škof

Jože Marketz je uradno novi škof krške škofije. Po odločitvi papeža Frančiška je urad svetega sedeža v Vatikanu včeraj opoldne sporočil novico. Marketz je postal prvi koroški Slovenec na tej funkciji.

Imenovanje Jožeta Marketza je veliko odlikovanje za slovensko duhovščino in slovenske vernike, je že minuli teden dejal pliberški duhovnik in dekan Ivan Olip, ko so avstrijski mediji že napovedali Marketzevo imenovanje. Jože Marketz je po imenovanju v tiskovni izjavi pozornost namenil tudi slovenskim vernikom na avstrijskem Koroškem. „Vsem slovensko govorečim vernikom se zahvaljujem za spremstvo v dosedanjih službah in prosim vse ljudi dobre volje tudi v prihodnje za molitev in sodelovanje.” je dejal novopečeni krški škof.

Aktualni direktor koroške karitas Jože Marketz je prvi koroški Slovenec na tej funkciji. Na položaju bo nasledil Aloisa Schwarza, ki je bil julija lani po 17 letih na Koroškem imenovan za škofa škofije St. Pölten. Nad imenovanjem koroškega Slovenca je navdušen tudi avstrijski kardinal Christoph Schönborn, narodne skupnosti so po njegovih besedah dobile poseben poudarek.

64-letni Jože Marketz je teologijo študiral v Ljubljani in Salzburgu, leta 1982 pa je v Celovcu prejel mašniško posvečenje. Leta 1992 je prevzel vodenje slovenskega pastoralnega oddelka, dve leti kasneje pa postal duhovnik na Radišah. Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada. Trenutno je direktor koroškega Karitasa.