Je zaračunavanje svetovanja pacientom v lekarnah lahko sporno?

Javnost in medije zadnje mesece razburja novost, ki je prišla iz vrst Lekarniške  zbornice Slovenije. Gre za plačljivo storitev pregleda uporabe zdravil, pri kateri se farmacevt pacientu osebno posveti in mu svetuje o uporabi predpisanih zdravil in možnih alternativah. Nekateri javni zavodi pa so že zgrabili to priložnost in pacientom zaračunavajo domala prav vsako svetovanje.

Od letošnjega prvega marca nekatere lekarne po Sloveniji zaračunavajo storitev strokovnega svetovanja glede uporabe zdravil. Glavna zamisel te storitve je, da se pacient v lekarno naroči, farmacevt se mu osebno posveti ter pregleda zdravila, ki jih pacient jemlje, za opravljen posvet pa pacient lekarni plača. Predstavnik Lekarniške zbornice Slovenije je za medije izjavil, da se to smatra kot posebno svetovanje pacientu, zgolj za navadna vprašanja o jemanju zdravil pa se naj ne bi zaračunavalo. A nekatere lekarne so že zgrabile to priložnost za ustvarjanje dodatnega zaslužka na račun nevednosti pacientov, čeprav je v Zakonu o lekarniški dejavnosti svetovanje opredeljeno kot osnovna in obvezna dejavnost vsake lekarne.

Izdaja zdravila v lekarni je postopek vročitve zdravila uporabniku, ki ga spremlja dajanje ustreznega navodila za uporabo, vključno s pisnim navodilom ter svetovanjem za pravilno in varno uporabo. (Vir: Zakon o lekarniški dejavnosti, 4. člen, 6. točka)

Primer Lekarne Maribor

Kot poroča revija Skupaj za zdravje človeka in narave, je v eni od mariborskih lekarn, ki je del javnega zavoda Lekarne Maribor, pacientka naletela na plačljivo storitev, ko je farmacevtu postavila vprašanje, ali obstaja zdravilo za želodčno sluznico, ki ne ovira absorpcije vitamina B12. V odgovor je dobila ceno, ki jo mora plačati, da bi to lahko izvedela. Pacientka bi morala za odgovor odšteti kar 27 evrov, saj naj bi šlo za zapleten nasvet o uporabi zdravila.

Zaračunavajo pa se tudi drugi povsem osnovni nasveti, ki farmacevtu ne vzamejo dosti časa in truda. Denimo za svetovanje o jemanju probiotikov ali samozdravljenju je treba odšteti 4,89 evra, nasvet o negi kože stane 6,57 evra, prav tako ni zastonj svetovanje o prehranskih dopolnilih in homeopatskih zdravilih.

Zasebna lekarna na Ravnah ne zaračunava nobenega svetovanja

Za mnenje smo povprašali Nežko Petek, mag. farm., spec., vodjo ravenske zasebne Lekarne Dren: »Zaračunavanja svetovanja pacientom v lekarni ne podpiram, ker je svetovanje o varni in učinkoviti rabi zdravil, prehranskih dopolnil in drugih pripomočkov ena od temeljnih lekarniških dejavnosti in jo je neetično posebej zaračunavati. V Lekarni Dren kakršnega koli zaračunavanja ne odobravamo, ne glede na to, ali gre za pregled uporabe zdravil ali kakršno koli drugo svetovanje, ki je povezano z zdravili, prehranskimi dopolnili, kozmetiko oziroma drugimi pripomočki, ki jih pacienti lahko dobijo v lekarni.«

N.K.