Janša na Koroškem obiskal več podjetij in Fakulteto za tehnologijo polimerov

Predsednik vlade Janez Janša je po delovnem posvetu obiskal več pomembnih koroških podjetij, Fakulteto za tehnologijo polimerov, ustavil se je tudi ob gradu Javornik, kjer je načrtovana gradnja centra za varstvo starejših.

Danes na Koroškem poteka regijski obisk vlade. Ministri in premier Janez Janša so se najprej sestali na delovnem posvetu v Šentjanžu pri Dravogradu, kjer so se seznanili z gospodarsko in splošno situacijo v regiji, pa tudi z epidemiološko sliko v zvezi s koronavirusom.

“Ključni izzivi koroške regije so povezani z ustvarjanjem privlačnih delovnih mest za mlade, prav tako je izziv za regijo razvoj visoko-kakovostnih produktov in novih turističnih nastanitev, saj ima Koroška visok potencial, velika pozornost v smislu gospodarstva pa bo tudi v prihodnje namenjena podjetniškim pobudam in motiviranju strateških vlagateljev,” so sporočili z vlade.

Visoka odzivnost vlade v času prvega vala koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je po delovnem posvetu najprej obiskal družinsko podjetje Gašper trženje, d.o.o.. Poslovno področje družinskega podjetja Gašper zajema predelavo lesa, izdelovanje polproizvodov iz lesa in proizvodnjo stavbnega pohištva, to so visokokvalitetna okna in vhodna vrata iz različnih materialov. Podjetje Gašper ustvarja 50 odstotkov svojega prometa v tujini, večinoma na nemško govorečem področju in na trgih nekdanje Jugoslavije. Pred dvema letoma so vložili veliko truda in lastnih sredstev v posodobitev najmodernejše tehnologije za predelavo lesa.

Na sestanku z vodstvom podjetja so se sogovorniki strinjali, da je gospodarska rast edini realni cilj za blaginjo. Predstavniki podjetja so izpostavili tudi pomen digitalizacije in vitke proizvodnje. V povezavi z različnimi razpisi s strani države in pridobivanjem sredstev za podjetja, pa je predsednik vlade izpostavil, da vlada intenzivno dela na področju debirokratizacije, kar bo pripomoglo k večji učinkovitosti na tem področju. Vodstvo podjetja je izrazilo pohvalo na visoko odzivnost vlade v času prvega vala koronavirusa in za pomoč gospodarstvu v tem obdobju.

Foto: Vlada RS

Digitalizacija, povezovanje gospodarstva in izobraževanja

V nadaljevanju obiska se je predsednik vlade Janez Janša srečal s predstavniki podjetja TROIA d.o.o.. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2010, v 10 letih poslovanja je postalo eno največjih koroških IT podjetjih in eno najhitreje rastočih v Sloveniji. V pogovoru s predsednikom vlade so vodilni v podjetju izpostavili pomen digitalizacije kot okno priložnosti, Janša pa je poudaril, da bo v prihodnosti s področja digitalizacije na voljo veliko evropskih sredstev in razpisov.

Janša se je srečal tudi s predstavniki Fakultete za tehnologijo polimerov, z ministrico za izobraževanje Simono Kustec sta si v okviru obiska ogledala tudi laboratorij in se seznanila z različnimi tehnološkimi procesi na področju tehnologije polimerov. Sogovorniki so spregovorili tudi o povezovanju med gospodarstvom in omenjeno fakulteto, ki je izjemno dobro.