Janez Janša: “Proučujemo možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanja rok ter uporabe zaščitnih mask”

Premier Janez Janša  je podal nekaj smernic in pojasnil glede ukrepov Vlade RS za zajezitev posledic koronavirusa. Vlada naj bi že preučvala možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih delov gospodarstva, za katere je to mogoče ob hkratnem upoštevanju predpisov za zajezitev novega virusa.

Predsednik vlade Janez Janša je pojasnil, da nasprotujoča si pravna mnenja preprečujejo, da bi protikorona paket kar najhitreje stopil v veljavo. Ob tem je premier izpostavil dejstvo, da je Evropska unija pri pomoči državam članicam v času krize odpovedala, in da se lahko zanesemo zgolj nase ter na prijatelje v regiji, glede zadolževanja pa je obljubil, da si bomo v evropskem okviru prizadevali dobiti tak dolžniški instrument, da bo breme mogoče razporediti na daljše časovno obdobje, še zlasti pa brez visokih obresti.

“Bolj natančno kot smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzirati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih,” je izpostavil Janša. Obenem je premier Slovencem dejal, da Vlada proučuje možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, pri katerih je mogoče upoštevati zadostno medsebojno razdaljo, higienske ukrepe (razkuževanje rok) in uporabljati zaščitne maske.

Glede nedelovanja prvega protikorona paketa, je Janša podal pojasnila, da je imela Vlada RS zagotovila pristojnih za zakonodajno proceduro, da bo le-ta uveljavljen, in sicer že dan po objavi. Temu, da so si pozneje premislili, so botrovala nasprotujoča si pravna mnenja, to pa je razlog da prihaja do nepotrebnih zamud pri uveljavitvi tega zakona.

EU nam v času krize še ni nudila konkretne pomoči, lahko se zanesemo predvsem nase

Janša se je dotaknil tudi dejstva, da vse od začetka krize od EU nismo dobili skoraj nikakršne pomoči, še zlasti ne mask, zaščitne opreme in respiratorjev. Po njegovih opažanjih “niti eno skupno evropsko naročilo še ni bilo zaključeno z eno samo dobavo”.

Poleg tega je slovenski javnosti zagotovil, da bo vlada naredila vse, da bomo v evropskem okviru dobili takšen dolžniški instrument, da bo mogoča razporeditev bremena na daljše časovno obdobje, in sicer brez visokih obrestnih mer, predvsem pa brez nepotrebnih šokov za blaginjo Slovencev.

Članek je bil objavljen na spletni strani nova24tv.si.