Janez Janša: Korošci so nadpovprečno podjetni

Včerajšnji vladni obisk Koroške se je s skupnim posvetom zaključil v Mežici, kjer so se premier Janez Janša in ministri dotaknili številnih tem, pomembnih za Koroško. Janša je pohvalil podjetniško žilico Korošcev in izpostavil infrastrukturne pomankljivosti, zlasti v cestnem prometu.

 

Janša si je v okviru regijskega obiska Koroške ogledal več pomembnih koroških podjetij, na zaključnem srečanju pa je izpostavil razvojne potenciale, ki jih vidi v nadpovprečno podjetni regiji. “Korošci ste nadpovprečno podjetni,” je dejal ob zaključku obiska. A kljub koroški podjetnosti v regiji ostajajo nerešena vprašanja, predvsem na področju prometne in komunikacijske infrastrukture – slabe ceste in slaba optična mreža. Načrt vlade je, da se gradnja tretje razvojne osi do Slovenj Gradca zaključi v letu 2024, odsek Šentrupert – Velenje pa do leta 2026.

Foto: Kabinet predsednika vlade

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na zaključnem srečanju v Mežici izpostavil potencial turizma na Koroškem, pohvalil je razvoj podjetništva v regiji in privlačnosti regije za mlada podjetja. Izzive koroškega gospodarstva Počivalšek vidi v inovacijah, naložbah v industrijo, razvoju turističnih nastanitev, visoko kakovostnih produktov in nenazadnje v ustvarjanju novih delovnih mest, zlasti za mlade.

V razpravi so se med drugim dotaknili tudi epidemiološke slike na Koroškem in perečega vprašanja vzpostavitve pokrajin v Sloveniji. Janša je v pogovoru o zdravstvenem stanju poudaril, da ni dovolj, da se 90 odstotkov ljudi v državi obnaša odgovorno ter upošteva pravila obnašanja v času epidemije, pravil se moramo držati vsi. “S covidom-19 bo potrebno še nekaj časa živeti, pred nami so kritični tedni in meseci,” je dejal. Glede pokrajin pa tako Janša kot SDS vidijo Koroško kot samostojno pokrajino, mogoče celo z več regionalnimi središči, saj na Koroškem ni jasnega centra, je pojasnil. A vprašanje je zaradi epidemiološke situacije prevelik zalogaj, po besedah Janše je to velik projekt naslednjega mandata.