Jaka Čuber Potočnik po stopinjah Milivoja Novakovića in Miša Brečka

Mladi Jaka Čuber Potočnik je pred kratkim postal novi član nemškega prvoligaša 1.FC Köln. S tem je postal tretji slovenski nogometaš pri tem klubu, za Milivojem Novakovićem in Mišom Brečkom. Prvoligaš iz Kölna je renomiran nemški klub z bogato tradicijo. Dvakrat je bil prvak Bundeslige, štirikrat je osvojil nemški pokal. V zadnjih letih je igral tudi v drugi ligi, leta 2019 se je vrnil v prvo. Za ta klub so igrali mnogi znani igralci, starejši ljubitelji se gotovo spomnijo naveze Pierre Littbarski-Thomas Hässler konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. 

 

 “Sprejeli so me vsi zelo lepo. Mesto živi za klub, kakor tudi ljudje v klubu. Vse je na najvišjem možnem nivoju. Trener je res odličen, zna nas motivirati, umiriti. Lepo, a veliko mesto je Köln. Želim napredovati in se dokazati. Tukaj je popolnoma drug svet. Ligi bi težko primerjal,” je prve vtise strnil Čuber Potočnik. 

Jaka, rojen 17.6. 2005, se je že kot enoletnik z očetom Tadejem rad igral z žogo, pri petih letih pa je začel trenirati nogomet v Nogometnem klubu Krško. »Ostali športi me niso toliko zanimali, čeprav sem od 1. do 4. razreda osnovne šole treniral tudi judo, ki mi je zelo pripomogel v razvoju motorike in ohranjanju stabilnosti telesnega položaja. Je pa nogomet res šport, ki mi je bil najbolj všeč in v katerem sem in še vedno najbolj uživam.  Najraje sem že od samih začetkov nasprotnikom zabijal gole. Moj osnovni položaj na igrišču je bil vedno položaj centralnega napadalca, v mlajših selekcijah sem kakšno tekmo odigral tudi kot krilni napadalec. Najbolj sem po mojem mnenju v mlajših selekcijah napredoval in se razvil v 1. ligi U15, tako v igri kot psihično,« je povedal mladi nogometaš, ki se ob tem ne pozabi zahvaliti vsem trenerjem, ki so ga trenirali v NŠ NK Krško in NK Krško. Njegov mlajši brat Žiga, letnik 2008, je prav tako nogometaš, natančneje vratar, trenutno član selekcije U15 v NK Krško. 

Leta 2019 je iz Krškega prestopil k Olimpiji, kjer se je zelo dobro znašel. Postal je tudi kapetan kadetske ekipe, prav tako je zelo dobro igral v kadetski reprezentanci Slovenije. V kadetski reprezentanci U17 je do sedaj na 12 tekmah dal 10 golov. V tej konkurenci je pred njim na lestvici strelcev vseh časov v le sedanji članski reprezentant Jan Mlakar s 16 goli.  

Tudi začetek v Kölnu je bil za mladega, 189 cm visokega Krčana več kot odličen. Izkazal se je predvsem v pokalu, kjer je za ekipo 1.FC Köln U19 v finalu pokalnega tekmovanja FMV proti ekipi Victoria Köln v podaljšku zadel za vodstvo svoje ekipe, ki je tekmo dobila z 2:0. 

Vsekakor je Jaka Čuber Potočnik na dobri poti, da se razvije v kakovostnega igralca, pred njim je uspešna nogometna kariera. Njegov prestop v 1.FC Köln se je že sedaj izkazal za pravilno potezo. V tem klubu ima vse možnosti, da naredi stopničko višje v svoji nogometni karieri. Pomembno je, da ostane skromen, na realnih tleh ter ta trdo dela naprej, kot je to počel do sedaj. V tej starosti je pomembna tudi podpora in pomoč družine, ki jo Jaka vsekakor ima. Nad njegovo kariero najbolj bdi vsa družina. Skratka, Jaka Čuber Potočnik ima vse možnosti, da postane dolgoletni član izbrane reprezentance Slovenije, pri njegovi nadaljnji nogometni poti pa mu zaželimo vso srečo.