Izjava Joca Pečečnika v zvezi z dogajanjem v podjetju Moda Mi&Lan

Izjava Joca Pečečnika v zvezi z dogajanjem v podjetju Moda Mi&Lan:

 

“Naj izkoristim to priložnosti in obvestim vse medije in zainteresirane glede situacije v Modi Mi&Lan.

V začetku leta smo bili priča medijski gonji proti lastniku podjetja, Milanu Mörecu, ki je preživel infarkt in prišel do mene v zelo slabem stanju. Skupaj z družinskimi člani so prišli v moje podjetje in prosili za pomoč. Celoten naš kolektiv je reagiral emotivno, saj smo podjetniki tudi ljudje.

Odločili smo se, da bomo pomagali, saj nam je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300.000 in 400.000 evrov kredita ali vložka. Nakazali smo 400.000, da smo pomirili situacijo, ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita.

Od takrat naprej je šlo vse narobe.

Lastnik nam je prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje. Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300.000 evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270.000 evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga. Dodali smo mu še 300.000 evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile.

Podjetje smo prevzeli, zaposlili direktorja in vsak mesec zagotavljali 150.000 evrov likvidnosti, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Odločili smo se, da bomo v Modo Mi&Lan investirali do 1,5 milijona eur.

Podjetje je iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, in za ta namen smo odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu.

Na ameriškem trgu so z mojo pomočjo našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil (break-even je 2,5 milijona evrov), vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja. V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da smo v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka nismo bili sposobni izvesti.

Na italijanskem trgu je podjetje še vedno zelo aktivno, vendar do sedaj niso našli primernega partnerja, saj sta za vse pomembne partnerje problem kapaciteta in znanje, ki ni več na zelo visokem nivoju, saj je podjetje leta delalo tako imenovane lon posle. Na avstrijsko-nemško švicarskem trgu je podjetje našlo nekaj strank, vendar je to premalo.

Ostal nam je domači trg, saj Moda Mi&Lan za svetovnega ta trenutek s kvaliteto ni konkurenčna in podjetje nima ustrezne kapacitete.

Zelo zanimiva pobuda je prišla s strani skupine Sportina Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj. Že poleti smo k sodelovanju povabili Lorello Flego, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako prirpavljali, da bomo izvedli pogodbo s Sportino. Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bomo lahko obdržali podjetje in panogo. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine, ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko smo jim ponudili plačilni rok 365 dni.

Na tej točki je konec novembra zadeva obstala. Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa troši med 150.000 do 200.000 evrov. Do sedaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati.

Od uprave smo danes zahtevali analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe. Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo izvedli potrebne ukrepe. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka. Upravo bomo pozvali, da še enkrat preuči možnost, ali bi družba Sportina Group za svoje naročila kolekcije Mura 2024 lahko uredila finančno garancijo na način, da bo prevzeto blago tudi zares plačala. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji in partnerji.

Zaradi kupcev, ki niso poravnavli svojih obveznosti do Mode Mi&Lan, je prišlo do tega, da zaposleni niso prejeli celotnih plač. Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček.

Sportino Group na tej točki še enkrat prosim za pomoč. Če bi nam prišli naproti s predlagano rešitvijo, bi podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih.”

Joc Pečečnik