Intervju predsednika vlade Janeza Janše za BBC World Service

Predsednik vlade Republike Slovenije je bil sinoči zvečer gost intervjuja na BBC World Service. Povzemamo nekatere njegove izjave iz intervjuja za to mednarodno televizijsko postajo, ki je v lasti BBC-ja in je največja zunanja televizijska postaja v smislu sprejemnega območja, izbire jezika in dosega občinstva.

 

V intervjuju za BBC World Service je premier Janša med drugim povedal naslednje:

“Ko smo vstopili na ukrajinski vlak, sem v očeh na vlaku zaposlenih videl, kako srečni so, ker nekdo prihaja k njim. Kajti iskreno povedano, v zadnjih treh tednih so lahko spremljali samo to, kako vsi iz drugih držav, npr. veleposlaniki, odhajajo.

Z ukrajinskim vodstvom smo spregovorili predvsem o sankcijah, pomoči Ukrajini, vojaški pomoči, prihodnosti Ukrajine po vojni in o okvirjih za trajen mir. Prinesli smo osnutek načrta OECD, kako pomagati Ukrajini po vojni.

Ukrajinska politika je bila pred vojno turbulentna, sedaj pa je zelo strnjena in enotna. Še nikoli v življenju nisem videl tako velike enotnosti tako naroda kot politike.

Rusija ob napadu verjetno ni računala na tolikšno enotnost naroda in politike, temveč na to, da se bodo Ukrajinci sprli.

Če je Ukrajina pripravljena spremeniti ustavo, ker imajo tako vstop v Nato kot v EU zapisan v svoji ustavi in če so se pripravljeni odreči članstvu v Natu, potem je to nekaj, kar bo zelo vplivalo na Rusijo. Rusija namreč kot glavni razlog za invazijo na Ukrajino izpostavlja članstvo v Natu.”