Intervju: Bogdan Boca Veličković, trener OK Fužinar

Trener Odbojkarjev Fužinarja Bogdan Boca Veličković je bil rojen leta 1979 v Beogradu, pred prihodom v Slovenijo pa je živel v srbskem mestu Ljig. Tam je do sedaj pustil tudi največji odbojkarski pečat, saj je bil dolgo časa dejaven v tamkajšnjem klubu Spartak, kjer je treniral tako moško kot žensko ekipo ter tudi mlade odbojkarje. Sedaj že peto leto uspešno trenira člansko ekipo OK Fužinar. Letos se Fužinarju obeta priložnost, da se uvrsti v 1.a ligo. 

 

 

E-Koroška: Kako je do sedaj potekala vaša trenerska kariera? 

Veličković: Igralsko kariero sem hitro zaključil, že pri 21-ih letih. Nekako bolj všeč mi je bilo delo trenerja, saj je bil že moj oče trener in me je že kot otroka vodil zraven na treninge. Kot trener sem začel delovati leta 2000, najprej v ženski odbojki. Sprva sem bil pomočnik trenerja v klubih Spartak Ljig, Mladost Zemun, Radnički Beograd, TENT Obrenovac. Samostojno sem najprej vodil žensko ekipo Spartaka, kasneje pa tudi moško. Potem sem leta 2017 prišel v Fužinar. 

E-Koroška: Sedaj ste že peto leto na Ravnah. Navijači in ljudje v klubu in okoli njega vas zelo cenijo, tu ste zelo popularni, cenjeni. Se strinjate? 

Veličković: Se popolnoma strinjam. Tako z igralci, navijači in ljudmi okrog kluba delujemo kot družina. Smo veliko več od profesionalnega kluba. 

E-Koroška: V tej sezoni vam gre odlično, ste na samem vrhu tablice? 

Veličković: Ta sezona gre zaenkrat po naših načrtih in pričakovanjih. Odigrali smo šestnajst tekem, do konca jih je še pet. Z Brezovico smo z istim številom točk na drugem mestu. Prvi dve mesti vodita v kvalifikacije za 1.a ligo. Sedaj nam je ostal še najtežji del, vsaka tekma je pomembna. Seveda si želimo v kvalifikacije. 

E-Koroška: Kako ocenjujete vaše možnosti, ali se lahko uvrstite v 1.a ligo? 

Veličković: V klubu smo prepričani, da se lahko, pot do tja pa ne bo lahka. Za uvrstitev v 1.a ligo nas čakajo še kvalifikacije, kjer prvi dve ekipi iz 1.b lige igrata s sedmo in osmo uvrščeno ekipo iz 1.a lige, igra se na dve zmagi. Ekipi iz 1.a lige sta v rahli prednosti predvsem zaradi večjega števila težjih tekem tekom sezone. Mislim, da imamo kvaliteto in si zaslužimo priti v 1.a ligo. To je velika želja in cilj vseh nas v klubu. 

E-Koroška: Kako bi na kratko opisali vašo ekipo? 

Veličković: Ekipa je mlada, nobeden igralec še ni star 30 let. Nekaj jih je sicer že izkušenih, tako da lahko rečem, da je ekipa Fužinarja spoj mladih in starejših igralcev. Večina igralcev je iz naše mladinske šole, Kasnik, Plesec in Knuplež so se po nekaj letih vrnili nazaj v Fužinar. Tej zasedbi smo dodali še reprezentanta BIH Emirja Makaša, ki je dve leti igral v sarajevski Bosni, osem let pa v Katarju. 

E-Koroška: Ob morebitni uvrstitvi v 1.a ligo se boste morali še dodatno okrepiti? 

Veličković: Zavedamo se, da je 1.a liga močnejša. Vendar moramo prvo priti do tja, potem se bomo o teh stvareh pogovarjali. Moja prva želja je, da se ekipa obdrži ter da pripeljemo še dve do tri okrepitve. Že sedaj je jasno, da nas bo zapustil centralni bloker mladi Miha Fink, ki že ima ponudbe. Tako da bomo na tem igralnem mestu oslabljeni in bomo potrebovali okrepitev. 

E-Koroška: Kaj menite o reprezentanci Slovenije in njenih rezultatih v zadnjih letih? 

Veličković: Reprezentanca Slovenije je v zadnjih treh ciklusih napravila res velike rezultate. Tudi na zadnjem evropskem prvenstvu, čeprav tega nekateri niso več pričakovali. Mislim, da je to za tako malo državo nad vsemi pričakovanji. Tudi za sedanjo generacijo prihajajo mladi igralci, kot na primer 18 letni Rok Možič, naš Miha Fink, ki jih bodo lahko zamenjali. Menim, da je prihodnost dobra. 

E-Koroška: Boste na Ravnah še dolgo ostali? 

Veličković: Že to, da sem tu že pet let, pomeni, da se tu dobro počutim in si želim delati še naprej. Seveda pa je odvisno od dogovora s klubom. Vidim se v Fužinarju, Fužinar pa v 1.a ligi. 

E-Koroška: Ali nam za konec intervjuja poveste, kje ste dobili vzdevek Boca? 

Veličković: Tako me kličejo že od malega. V času, ko me je moj oče kot otroka vodil na treninge, je bila popularna TV nadaljevanka Na vrat na nos (Grlom u jagode). Eden izmed likov v tej nadaljevanki, igralec Bogdan Diklić, je imel vzdevek Boca. Po njem sem tudi jaz dobil ta vzdevek.